Riga TechGirls izglītības programma "Iepazīsti tehnoloģijas" šogad sasniegusi vairāk nekā 40 valstis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Riga TechGirls izglītības programma "Iepazīsti tehnoloģijas"  šogad sasniegusi vairāk nekā 40 valstis
Riga TechGirls izglītības programma "Iepazīsti tehnoloģijas" šogad sasniegusi vairāk nekā 40 valstis Foto: Publicitātes foto

No 15. augusta līdz 2. novembrim jau ceturto gadu norisinājās bezmaksas izglītības programma "Iepazīsti tehnoloģijas", ko organizē biedrība Riga TechGirls ar Google.org, Tet un citu tehnoloģiju uzņēmumu atbalstu. Šogad tajā pieteicās 4950 dalībnieki no vairāk nekā 40 valstīm. Lai gan programmu joprojām lielākoties apgūst sievietes, vīriešu skaits dalībnieku rindās audzis no 6% pērn līdz 8% šogad.

Teju ceturtā daļa jeb 1084 dalībnieki šogad programmu apguva atkārtoti. Vairāk nekā 91% programmas dalībnieku bija sievietes, vairāk nekā 8% – vīrieši. Jaunākajam dalībniekam bija 15 gadu, vecākajam – 76 gadi, bet lielākā grupa jeb pavisam 69% bija dalībnieki 26–45 gadu vecumā.

Visvairāk – 20,3% – dalībnieku pieteicās ar vēlmi iemācīties ko jaunu vai paplašināt savas zināšanas par IT jomu. Gandrīz tikpat daudzi jeb 20,1% norāda, ka vēlējās uzzināt vairāk par IT tendencēm un nākotnes prognozēm. Trešais populārākais iemesls, ko atzīmējuši 18,7% dalībnieku, – saprast, vai tehnoloģiju nozare ir viņiem piemērota.

"Esam patiesi priecīgi, ka šogad programma raisīja lielu interesi dalībniekiem ne tikai no Latvijas, bet arī no ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem. Kopumā četros programmas norises gados tajā ir pieteikušies gandrīz 22 000 dalībnieku. Esam pateicīgi, ka šajā gadā ar Labklājības ministrijas atbalstu programmai varējām nodrošināt surdotulku. Tā ir unikāla pieredze Latvijā, organizējot šādu mācību programmu, – veidot to iekļaujošu un atvērtu, lai uzlabotu ikviena sabiedrības locekļa digitālās prasmes. Redzam, ka arī dalībnieki to atzinīgi novērtēja. Esam pateicīgi arī uzņēmumiem, kuri atbalstīja programmu, tādējādi atbalstot visiem cilvēkiem pieejamu mācību programmu," saka Elīna Smilga, programmas "Iepazīsti tehnoloģijas" vadītāja.

Visaktīvāk pieteikušies rīdzinieki (47%), bet 5% dalībnieku pieteikušies no 40 valstīm ārpus Latvijas: pārstāvētas Anglija, ASV, Austrālija, Austrija, Beļģija, Brazīlija, Čehija, Dānija, Ēģipte, Francija, Grieķija, Gruzija, Gvatemala, Igaunija, Īrija, Islande, Itālija, Izraēla, Japāna, Jaunzēlande, Kanāda, Kotdivuāra, Luksemburga, Malta, Meksika, Nīderlande, Norvēģija, Polija, Portugāle, Skotija, Slovākija, Slovēnija, Somija, Spānija, Šveice, Turcija, Ungārija, Vācija, Zambija un Zviedrija.

Kā lektori programmā piedalījās 45 jomas profesionāļi, kuri stāstīja par dažādiem IT virzieniem, dalījās savā pieredzē un iedrošināja dalībniekus aizraujošām pārmaiņām. Programmas klausītāji arī izvēlējušies TOP 3 visaugstāk novērtētās nodarbības. Atzinīgi novērtēta nodarbība par mākslīgo intelektu, kurā mākslīgā intelekta speciālists Antons Mislēvičs no uzņēmuma C.T.Co stāstīja, kā MI labāk izmantot ikdienā, profesionālajā dzīvē un spert pirmos soļus tā apguvē. Kiberdrošībai veltītajā nodarbībā fizisko personu datu aizsardzības speciāliste Jūlija Valpētere un IT drošības testētāja no uzņēmuma Tet Tīna Emīlija Gavare stāstīja par dažādiem kiberdrošības virzieniem, jēdzieniem un pirmajiem profesionālajiem soļiem šajā jomā. Savukārt dizaina domāšanai veltītajā nodarbībā pieredzējusi jomas profesionāle Līga Lētiņa no uzņēmuma Printify atklāja, kā dizaina domāšana var noderēt jebkurā citā jomā.

"Riga TechGirls mācību programma "Iepazīsti tehnoloģijas" ir tiešām nozīmīga, jo mācīšanās un spēja būt elastīgiem ir viena no veiksmes atslēgām, lai tehnoloģijas nevis biedētu, bet iedrošinātu apgūt jaunas prasmes. Šodien jau vairs nedomājam, ka savu karjeru virzīsim vienā virzienā visu mūžu, tādēļ bija prieks šajās mācībās satikt tik daudz entuziastisku un neatlaidīgu sieviešu, kas ir gana drosmīgas, lai izmantotu iespējas, ko nes tehnoloģiju attīstība, un, iespējams, pieņemtu nozīmīgus karjeras lēmumus. Ikdienā, strādājot Tet, redzu, ka aiz katras tehnoloģiju inovācijas atrodas cilvēks, un ticu, ka šī programma būs ļāvusi arī tās dalībniecēm ieraudzīt sevi šajā jomā," uzsver Solvita Bruģe, Tet Cilvēku un vides dienesta direktore.

Kā norāda paši programmas "Iepazīsti tehnoloģijas" dalībnieki, tā ir ļoti pieejama arī cilvēkiem bez jebkādām priekšzināšanām IT jomā. Stāsta Ieva: "Programma "Iepazīsti tehnoloģijas" ir kolosāla ar savu plašo spektru, ļoti interesantiem lektoriem un kolosālu, atbalstošu vidi. Man ļoti patika iegūt visaptverošu informāciju, lai izgaismotu IT sektoru un nejustos apmulsusi, kad apkārtējie sāk bārstīt dažādus žargonvārdus un terminus. Lai arī neesmu lietpratēja, tomēr galveno domu spēju uztvert ar jauno, papildināto jēdzienu un nozīmju uzkrājumu. Vēl ļoti priecē gan moderatoru, gan lektoru sirsnīgā un vienkāršā attieksme, kas mums atgādina, ka tādas agrāko laiku profesionāļu īpatnības kā augstprātība, iedomība, sarežģītība un pārgudrība jau sen nav modē! Modē ir cilvēcība, atvērtība, vienkāršība, humors un labvēlība pret apkārtējiem."

"Iepazīsti tehnoloģijas" norisinājās ar Google.org granta atbalstu. Pogrammas dalībnieki lekcijās un praktiskās darbnīcās tika iepazīstināti ar tādām tēmām kā DevOps, UX/Ui, digitālo mārketingu, IT projektu vadību, no-code, mākslīgo intelektu (MI), kiberdrošību, testēšana, e-veikala izveide (e-commerce) u. c., kā arī varēja konsultēties un gūt atbalstu karjeras vadībā, to pilnveidot un tādējādi dažādās dzīves situācijās pieņemt piemērotākos karjeras lēmumus. Visas nodarbības norisinājās latviešu valodā ar surdotulku un bija pieejamas bez maksas un apgūstamas tiešsaistē.

Programmas galvenie partneri ir Google.org un tehnoloģiju uzņēmums Tet, atbalsta Swisscom DevOps Center Riga, SEB, Tietoevry un Baltijas Datoru Akadēmija – BDA. Informatīvi atbalsta Labklājības ministrija, TVNET Group, Ir, Visual Media, radošā aģentūra WRONG Digital un komunikāciju aģentūra Deep White. Programmas draugi: Apeirons, Latvijas Nedzirdīgo savienība, Biedrība Tepat un kopā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu