Latvijas Televīzija noraida pārmetumus par korupcijas riskiem tās publiskajos iepirkumos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Apraides sistēmu integrēšanas pakalpojumu sniedzējs SIA "Hannu Pro" šonedēļ vērsis uzmanību uz iespējamiem korupcijas riskiem "Latvijas Televīzijas" (LTV) publiskajos iepirkumos, tomēr LTV pārmetumus noraida.

"Hannu Pro" valdes priekšsēdētājs Kalvis Baumanis publiskā vēstulē norāda uz korupcijas riskiem 10,9 miljonu eiro vērtā LTV iepirkumā. Uzņēmums norāda uz LTV neprofesionalitāti iepirkuma sagatavošanā, pauž bažas, ka iepirkumu tehniskās specifikācijas ir izstrādājusi itāļu pārvietojamās televīzijas stacijas (PTS) būvētāju kompānija "Aret", LTV plāno iepirkt novecojušu un reģiona apstākļiem neatbilstošu tehniku.

"Gadiem ilgi LTV vadība nav izstrādājusi ne īstermiņa, ne ilgtermiņa tehnoloģiskās attīstības plānu. Tehnikas iepirkumi tādēļ ir haotiski, nesaimnieciski un, it īpaši pēdējā gada laikā, iepirkumu sagatavošanas kvalitāte ir nožēlojamā līmenī. Rezultātā, Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) ir izbrāķējis un apturējis nozīmīgus LTV sagatavotos tehnoloģiju iepirkumus 2022.-2023.gados. LTV valdes locekles finanšu jautājumos Elīzas Bērziņas atlūgums apstiprina informāciju par samilzušajām problēmām LTV vadībā," raksta Baumanis.

Viņaprāt, viens no iemesliem, kādēļ no amata atkāpās Bērziņa, bija Priedes mēģinājums 15 dienu laikā noskaidrot uzvarētāju, 10,9 miljonu eiro vērtā iepirkumā un nekavējoties pārskaitīt uzvarētājam avansā 4,7 miljonus eiro jeb aptuveni 50% no līguma summas.

"Tā mūsu nozarē ir iepriekš neredzēta pretimnākšana uzņēmējiem. Pateicoties Bērziņas protesta demaršam, Priede no šīs, LTV saimnieciski neizdevīgās un riskantās, ieceres bija jāatsakās," savu pārliecību pauž Baumanis.

Tāpat Baumanis pārmet, ka Priede izvairās no jebkādiem kontaktiem ar industrijas profesionāļiem, kaut arī "Hannu Pro" ir gatava dalīties pieredzē un ekspertīzē. "Nedaudz dīvaina" Baumanim šķiet arī Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) pasivitāte šo jautājumu risināšanā. "Iespējams, to var izskaidrot ar to, ka tehnoloģiju pārzināšana nav šīs padomes locekļu stiprā puse. Negribētos pieļaut, ka SEPLP apzināti cenšas noslēpt aktuālās problēmas pašreizējās LTV pārvaldes darbībā," raksta Baumanis.

Viņš aicina vērtēt Priedes rīcību un atbrīvot viņu no LTV valdes priekšsēdētāja amata, kā arī apturēt LTV organizēto divu PTS iegādi.

LTV norāda, ka šobrīd nav izsludinājusi iepirkumu par PTS iegādi un piegādi. Atbilstoši Publisko iepirkumu likumam LTV pirms iepirkuma sākšanas apzināti ir izmantojusi iespēju rīkot apspriedi ar piegādātājiem, lai sagatavotu iepirkumu un informētu piegādātājus par iepirkuma plānu un prasībām. Apspriedē visiem interesentiem ir bijusi iespēja uzdot jautājumus, savukārt turpmākajā procesā - piedalīties plānotajā iepirkumā. Līdz šim ir saņemti jautājumi no diviem piegādātājiem.

Pēc apspriedes ar piegādātājiem LTV darba grupa vērtēs iegūto informāciju, konstatēs aktuālo iepirkuma apjomu, papildinās tehnisko specifikāciju un nolikumu, kā arī pieņems lēmumu par iepirkuma izsludināšanas datumu. Vienlaikus LTV ir informējusi Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi, ka iepirkuma pabeigšana 2023.gadā nav iespējama.

LTV ieskatā, nav pamata uzskatīt, ka LTV iepirkuma procedūras rezultātā iegādāsies tehniski novecojušus PTS risinājumus, un jebkura tehnoloģiska jauninājuma ieviešanu LTV speciālisti vērtē kopējās infrastruktūras kontekstā, jo jānodrošina iekārtu savienojamība, neradot pārtraukumus satura ražošanas procesā.

"Hannu Pro" publisko vēstuli LTV vērtē kā centienus ietekmēt LTV pieņemtos lēmumus savtīgu mērķu vārdā, nevis kā patiesu interesi par sabiedriskā medija efektīvu darbību un attīstību.

Pēc apspriedes ar piegādātājiem, kas noslēdzās 8.novembrī, LTV darba grupa vērtē iegūto informāciju, lai konstatētu aktuālo iepirkuma apjomu, papildinātu tehnisko specifikāciju un nolikumu, kā arī pieņemtu lēmumu par iepirkuma izsludināšanas datumu. LTV tehniskās specifikācijas aktualizēšanu uzticēja ārpakalpojuma sniedzējam, pēc apspriedes procesa noslēgšanas piesaistot LTV tehniskos speciālistus turpmākajai tehniskās specifikācijas precizēšanai.

LTV norāda, ka tā stratēģiski attīsta iepirkumu nodrošināšanas kapacitāti uzņēmumā. Patiesībai neatbilstot vēstulē paustais, ka IUB apturējis vairākus LTV sagatavotos tehnoloģiju iepirkumus. 2022. un 2023.gadā IUB ir uzdevis pārtraukt tikai vienu LTV izsludināto procedūru - konkursa dialogu, un patlaban par konkrēto tehnoloģisko risinājumu iepirkšanu ir izsludināts atklāts konkurss, norāda LTV.

Pēc televīzijas paustā, nav nekāda pamata uzskatīt, ka LTV vēlas iegādāties novecojušus tehnoloģiskos risinājumus. LTV esot svarīgi, lai jaunajām tehnoloģijām ir saderība ar esošajām iekārtām, lai tās ir stabilas un uzticamas, kā arī lai darbinieki spēj nodrošināt to darbības nepārtrauktību. Jebkura tehnoloģiska jauninājuma ieviešanu LTV speciālisti vērtējot kopējās infrastruktūras kontekstā, jo esot jānodrošina iekārtu savienojamība, neradot pārtraukumus satura ražošanas procesā. LTV ņemot vērā arī pragmatiskus apsvērumus par papildu izmaksām iepirkto tehnoloģiju ieviešanas un uzturēšanas procesā.

LTV norāda, ka "Hannu Pro" valdes priekšsēdētājs Baumanis esot vairākkārt uzstājīgi vēstuļu formā vērsies pie LTV valdes priekšsēdētāja Priedes, taču atbildes nav saņēmis, jo Priede ir LTV Iepirkumu komisijas priekšsēdētājs, kurš atbilstoši Publisko iepirkumu likumam nav tiesīgs iesaistīties saziņā ar iepirkumu procedūru pretendentiem.

SIA "Hannu-pro" dibināta 1997.gadā, un tās pamatkapitāls ir 56 800 eiro. Kompānija pieder Olgai Baumanei, Andrim Ozoliņam un Ruslanam Akulovam. Saskaņā ar 2022.gada pārskatu, kompānijas apgrozījums bija 6,619 miljoni eiro, bet peļņa - 470 998 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu