13 neparasti fakti par Bali: ko sapņu sala slēpj no svešiniekiem? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: freepik.com

Mēdz teikt, ka Bali ar cilvēkiem notiek brīnumi – atgriežoties no šīs salas, vairs neesi tāds, kāds biji. Ja esi gatavs ļauties piedzīvojumiem, dodies ceļojumā uz šo paradīzes nostūri, bet vispirms uzzini, kādus noslēpumus svešām acīm slēpj Bali.

Bali ir viena no Indonēzijas 33 provincēm. Lielāko daļu no provinces veido Bali sala. Tās platība ir vien 5632,86 km², tomēr nelielā sala ir visai blīvi apdzīvota – te mīt 4.2 miljoni iedzīvotāju. Lielākā Bali pilsēta Denpasara, kurā dzīvo aptuveni 900 tūkstoši iedzīvotāju, atrodas salas dienvidos. Nākamā lielākā pilsēta ir Singaradža, kas atrodas salas ziemeļos.

Sadarbībā ar “Novatours”, atklāsim 14 interesantus faktus par Bali.

Foto: PhotoSunnyDays/Shutterstock

Bali joprojām pastāv kastu sistēmu

Tiesa, ne tik principiāli un stingri kā Indijā, bet šķiru princips Bali joprojām pastāv un ļoti ietekmē dzīvi valstī. Tā, piemēram, katra balieša kasta ir norādīta... viņa pasē.

Salā dzīvo civetkaķi, kas “ražo” pasaulē dārgāko kafiju

Šīs kafijas (Kopi Luwak) īpašā garša tiek iegūta visnotaļ neparastā veidā – civetkaķi kafijas plantācijās pēc sev vien zināmiem atlases principiem izvēlas vislabākās un gatavākās kafijas pupiņas, apēd tās un izlaiž caur savu zarnu traktu.

Dzīvnieka kuņģa vielmaiņas skābes likvidē pupiņu sīvumu un samazina kofeīna daudzumu. Tālāk šīs kafijas pupiņas tiek savāktas mazgātas, kaltētas un citādi īpaši apstrādātas, līdz top par ekskluzīvu un gardēžu iecienītu produktu. Tieši šis darbietilpīgais kafijas ieguves veids un tās nelielais daudzums pasaulē nosaka tās augsto cenu – ap 600 dolārus par kilogramu.

Tie, kas šo neparasto kafiju pagaršojuši, zina teikt, ka pēc garšas tā ir nedaudz skābāka un rūgtāka, nekā mums ierasts.

Bali ir populārs digitālo nomadu galamērķis

Jāatgādina, ka par digitālajiem nomadiem tiek uzskatīti cilvēki, kuri savus profesionālos pienākumus veic attālināti un virtuāli un kuri vismaz laiku pa laikam dzīvo ārpus savas dzimtenes. Bali ir vērts apmesties ne tikai, lai izbaudītu skaistās pludmales un relaksējošo atmosfēru, bet arī sērfošanas un kafejnīcu kultūras dēļ.

Runājot par pludmalēm, atrodoties šajā eksotiskajā salā, noteikti vajadzētu iekļaut savā plānā Canggu, Uluwatu un Sanur pludmales.

Foto: PhotoSunnyDays/Shutterstock

Galvenā reliģija Bali ir hinduisms

Lai gan 87% indonēziešu sevi dēvē par musulmaņiem, Bali situācija ir nedaudz atšķirīga: galvenā reliģija salā ir hinduisms, kas Indonēzijā tika ieviests 1. gadsimtā, pateicoties Indijas tirgotājiem, zinātniekiem un priesteriem. Lielākā daļa Indonēzijas 15. gadsimtā galu galā pieņēma islāmu, tomēr vairums Bali iedzīvotāju joprojām ir hinduisti.

Katrā salas ciematā ir templis

Bali mēdz dēvēt arī par Tūkstoš tempļu salu un Dievu salu, jo pēc dažām aplēsēm visā salā ir vairāk nekā 10 tūkstoši tempļu.

Kā cieņas zīme, lai ieietu šajos tempļos, ir jāvalkā saronga, un gan vīriešiem, gan sievietēm ir jāaizsedz pleci un mugura. Saronga ir gara plāna kokvilnas auduma sloksne, ko apsietu ap vidukli, nēsā kā vīrieši, tā sievietes daudzās Dienvidāzijas, Dienvidaustrumu Āzijas valstīs un Arābijas pussalā u.c. To kombinē ar blūzi vai vienkārša piegriezuma kreklu.

Bali ir neaptverami daudz piedāvājumu garīgās paplašināšanās meklētājiem – gan jogas prakses, gan dziedināšanās, gan ilglaicīgāki retrīti. Un tieši pēc tā šeit ierodas arī ceļotāji no visas pasaules – lai attīrītos, dziedinātos, pavadītu laiku meditācijās un jogas praksēs.

Patiesībā pie Pura Lempuyang tempļa nav nekāda ezera

Iespējams, ir nācies redzēt Pura Lempuyang tempļa fotoattēlus – tas ir viens no vecākajiem tempļiem Bali, ko dēvē arī par Debesu vārtiem. Popularitāti tas guvis galvenokārt pateicoties iespaidīgajām ūdens atspulgu fotogrāfijām, ko tūristi ievieto savos sociālajos tīklos... bet neļaujiet sevi apmānīt!

Krāšņie kadri, ko lielākā daļa cilvēku mānīgi uzskata par tempļa priekšā esošā ezera atspulgu, patiesībā ir tikai spogulis, ko zem kameras pareizā leņķī tur vietējie iedzīvotāji – protams, par nelielu atlīdzību.

Foto: Guitar_Tawatchai

Cilvēku pūļi plūst uz Tirta Empul avotiem, lai nomazgātu savus grēkus

Svētā pavasara templis Bali, kas tiek saukts par Tirta Empul, atrodas netālu no Tampaksiringas pilsētas. Leģendām apvītais tempļa avots atrodas centrālajā pagalmā. Tas ir pazīstams arī kā Jaba Tenga, un sastāv no diviem baseiniem ar 30 kaskādēm. Tempļa ūdens tiek uzskatīts par svētu, tāpēc daudzi cilvēki ierodas tur, lai attīrītos no grēkiem.

Bali ir melno smilšu pludmales

Neparastās melno smilšu pludmales, piemēram, Jemeluk BayKeramas Beach un Lipah Bay ir meklējamas salas ziemeļu un austrumu piekrastē, kur atrodas vulkāni. Salas vulkāniem ir izšķiroša nozīme šo pludmaļu izveidē, jo melnās smiltis veido erodēti vulkāniskie izmeši. 

Bali joprojām notiek zobu vīlēšanas ceremonija

Šī tradīcija, kas ir baliešu kāzu norises sastāvdaļa, ir obligāta, lai gan mūsdienās zobu vīlēšana ir diezgan simboliska. Ceremonijas laikā tiek novīlēti ilkņi jeb trešie zobi, kurus tautas valodā dēvē par acu zobiem. Tiek uzskatīts, ka šādi cilvēks zaudē dēmoniskas rakstura iezīmes un nomierina sešus vissvarīgākos grēkus – iekāri, alkatību, dusmas, skumjas, augstprātību, greizsirdību un dzeršanu. Bez novīlētiem zobiem balietis nevar izpildīt savu pienākumu un karmu.

Viena no Bali tradīcijām ir uguns deja

Kecak ir Bali muzikālās drāmas forma, deju uzvedums, kas veltīts Rāmajanai – sanskrita eposam. Uguns dejas aizsākumi meklējami vien ap 1930. gadu, un to Ulumatu templī tradicionāli izpilda liela vīriešu grupa – 100 vai pat vairāk cilvēku.

Uzvedums sākas ar to, ka izpildītāji veido apli ar uguni centrā. Pēc tam visas dejas laikā izpildītāji, skandinot "čak-čak", paceļ rokas un krata plaukstas, simbolizējot pērtiķu armiju no Rāmajanas eposa. Parasti dejotāji nonāk transa stāvoklī, lai nejustu sāpes, staigājot pa karstām oglēm.

Te atrodas viena no lielākajām Starbucks kafejnīcām

Starbucks Reserve Dewata Coffee Sanctuary — ar platību 1858 kv. m tika atvērts 2019. gada 12. janvārī. Milzīgā kafejnīca ir iekārtota mūsdienīgā stilā ar tradicionālās Bali arhitektūras pieskārienu. Vēl interesantāk ir tas, ka turpat blakus atrodas īsta kafijkoku plantācija.

Foto: freepik.com

Bali ir pērtiķu mežs

Pērtiķu mežs (Mandala Suci Wenara Wana) atrodas netālu no Padangtegalas ciema Ubudas reģionā. Šajā mežā mitinās vairāk nekā 1200 Bali garastes pērtiķu. Turklāt te atrodas arī trīs burvīgi tempļi, kas ir apmeklēšanas vērti.

Bali Jaunais gads tiek svinēts pilnīgā klusumā

Bali Jauno gadu svin martā, bet katru gadu dažādos datumos. Šajā laikā 24 stundas valda klusums un sala ir faktiski slēgta. Neviens nedrīkst iet ārā no mājām, tostarp arī tūristi, un viss troksnis ir jāsamazina līdz minimumam. Klusums ir paredzēts, lai meditētu un izvērtētu visa gada laikā paveikto.

***

Ja agrāk ceļošana uz tāliem un eksotiskiem galamērķiem šķita sarežģīta un pieejama tikai retajam, tad šobrīd cenas ir ievērojami kritušās un dažkārt pat spēj konkurēt ar Turcijas kūrortiem, turklāt arī lidojumi ir kļuvuši ērtāki un pieejamāki ikvienam ceļotājam.

Izdevīgus ceļojumu piedāvājumus uz Bali un vēl 11 eksotiskiem galamērķiem meklē šeit.

Raksts tapis sadarbībā ar "Novatours".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu