Ādažu poligonā notiek militārās mācības "Iron Spear 2023"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Armīns Janiks, Aizsardzības ministrija

No 13. līdz 16. novembrim Ādažu poligonā notiek NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vadītās militārās mācības "Iron Spear 2023" ar mērķi integrēt Nacionālo bruņoto spēku un sabiedroto valstu vienības kopējā uzdevumu izpildē, kā arī pārbaudīt vienību spējas paaugstināta stresa situācijās.

Šī gada otrajās mācībās “Iron Spear 2023” piedalīsies Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde, NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā, Igaunijā, Lietuvā un Polijā kaujas grupas. Mācību uzdevumus pildīs tanku un kājnieku kaujas mašīnu apkalpes no ASV, Itālijas, Kanādas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Polijas, Spānijas un Vācijas bruņotajiem spēkiem.

Savukārt 13. novembrī Ādažu poligonā gan diennakts gaišajā, gan tumšajā laikā notiks sabiedroto uguns jaudas demonstrācija, kuras laikā gan tanki, gan kājnieku kaujas mašīnas atklās uguni pa mērķiem ar kaujas munīciju, to apkalpēm sacenšoties gan precizitātē, gan šaušanas ātrumā.

“Iron Spear” mācības, kas Ādažos notiek jau kopš 2017. gada, ir tradicionālas katrai NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas rotācijai reizi pusgadā. Mācību mērķis ir sapulcēt kopā dažādu dalībvalstu kājnieku kaujas mašīnu un tanku ekipāžas, dodot karavīriem iespēju dalīties ar zināšanām, taktiku un aprīkojumu ar kaujas grupām no citām Baltijas valstīm, kā arī sacensties savā starpā par labākās ekipāžas titulu.

Pēc mācībām labākās ekipāžas tiek apbalvotas ar īpašām balvām, kuras pēc tam ir apskatāmas Ādažu militārās bāzes ēdnīcā. Tanku kategorijā balva ir dzelzs šķēpa veidolā, bet labākajiem kājnieku kaujas mašīnu operatoriem tā atgādina artilērijas lādiņa čaulu. Uz apbalvojumiem tiek piestiprināta plāksnīte ar labākās apkalpes karavīru vārdiem, kā arī uzvarētāji saņem nelielu balvu, ko paņemt līdzi uz mājām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu