Prokuratūras amatpersona: Satrauc kopējā izmeklēšanas iestāžu kapacitāte

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Tiesībsargājošo iestāžu rezultāti nopietnu noziegumu izmeklēšanā nav slikti, taču plašais personāla trūkums draud ar nepatikšanām nākotnē, otrdien, 14. novembrī, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā atzina ģenerālprokurora pienākumu izpildītājs, Darbības kontroles un starptautiskās sadarbības departamenta virsprokurors Aivars Ostapko.

Komisijas loceklis Edmunds Zivtiņš (LP) interesējās par prokuratūras viedokli attiecībā uz izmeklēšanas iestāžu savākto materiālu kvalitāti apsūdzības celšanai. Ostapko atbildēja, ka viņu vairāk satrauc kopējā izmeklēšanas iestāžu, īpaši, Valsts policijas kapacitāte, kas nevar neatstāt sekas uz iestāžu darbu. Turklāt darbinieku trūkumā nevar vainot, piemēram, VP priekšnieku, jo "viņam tie cilvēki ir tik cik ir, bet gadu desmitiem iet prom vairāk nekā pienāk".

Vienlaikus Ostapko pauda izbrīnu, ka iestāžu darba rezultāti nav slikti. "Ja paskatāmies statistiku un stratēģiskā līmenī par smagu, sevišķi smagu kriminālprocesu virzību, tad īsti mums nav ko čīkstēt. Bet es baidos, ka tas prasa anormālu spēku resursu vēl tiem cilvēkiem, kuri izmeklēšanas iestādēs ir palikuši," uzsvēra Ostapko.

Ja, visiem kopā iesaistoties, netiks atrasts risinājums, ka vismaz apstājas cilvēku aiziešana no iestādēm un nāk pa kādam darbiniekam klāt, tad problēmas varētu būtu daudzkārt lielākas, sacīja prokuratūras amatpersona.

Ostapko ir gandarīts par Iekšējās drošības akadēmijas izveidošanu, taču akadēmijas studenti vēl tikai mācās un to pabeigs tikai pēc vairākiem gadiem. "Mums draud nepatikšanas," atbildes noslēgumā piebilda Ostapko.

Saeimas komisija šodien iepazinās ar prokuratūrai plānoto finansējumu 2024.gadam.

Prokuratūras galvenie pasākumi 2024.gadā būs izmeklēšanas un operatīvās darbības uzraudzība, izmeklēšanas organizēšana, vadīšana un veikšana, kriminālvajāšanas sākšana un veikšana, sodu izpildes uzraudzība, personu un valsts tiesību un likumīgo interešu aizsardzība likumā noteiktajā kārtībā, prasības pieteikumu vai iesniegumu tiesā iesniegšana likumā noteiktajos gadījumos, kā arī piedalīšanās lietu izskatīšanā tiesā likumā noteiktajos gadījumos.

Prokuratūras izdevumi 2024.gadā paredzēti 50 539 275 eiro apmērā, bet šī gada plāns bija noteikts 46 359 932 eiro apmērā. 2025. un 2026.gada izdevumu prognoze paredzēta attiecīgi 53 048 370 un 51 218 896 eiro apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu