Noskaties Marsa raķete “Starship” eksplodē arī otrajā izmēģinājuma lidojumā (23)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Īlona Maska “Starship”, kura kopējais augstums ir 120 metri, ir visu laiku lielākā un jaudīgākā kosmosa raķete. Pirmā izmēģinājuma laikā aprīlī šī Mēness un Marsa raķete eksplodēja dažas minūtes pēc pacelšanās. Otrais izmēģinājums sākās veiksmīgāk, taču beidzās līdzīgi.

Lielākā kosmosa raķete, kāda jebkad būvēta, cieta neveiksmi arī otrajā izmēģinājuma lidojumā. Teksasā neilgi pēc pacelšanās eksplodēja abas bezpilota raķetes pakāpes, to tiešraidē paziņoja kompānijas “SpaceX” komentētāji. Aprīlī pirmā testa laikā neilgi pēc pacelšanās eksplodēja arī otra “Starship”.

Bija plānots, ka jaunais izmēģinājuma lidojums ilgs aptuveni pusotru stundu: Pēc starta abām raķešu pakāpēm bija jāatdalās. Zemākajai pakāpei bija jānosēžas Meksikas līcī, bet augšējai pakāpei jāturpina pacelšanās un beigās jānosēžas Klusajā okeānā.

Sākotnēji bija paredzēts, ka otrais izmēģinājuma starts notiks piektdien, bet pēc tam tas tika atlikts. “SpaceX” vadītājs Īlons Masks (Elon Musk) norādīja, ka bija jānomaina vadības virsmas piedziņas bloks.

Misijas uz Mēnesi un Marsu

Aprīļa vidū “Starship” pirmo reizi devās bezpilota izmēģinājuma startā - un pēc četrām minūtēm eksplodēja. Tomēr “SpaceX” un Masks to neuzskatīja par neveiksmi, bet gan par “aizraujošu izmēģinājuma startu”. ASV Federālā aviācijas pārvalde (FAA) bija izmeklējusi šo incidentu un pieprasījusi veikt vairākus uzlabojumus kā nosacījumu nākamajam izmēģinājuma startam. “SpaceX” paziņoja, ka tā ir ieviesusi daudzus uzlabojumus un izmaiņas. FAA pēc tam ir devusi zaļo gaismu.

“Starship”, ko veido aptuveni 70 metrus gara nesējraķete “Super Heavy” un aptuveni 50 metrus gara augšējā pakāpe, ko arī sauc par “Starship”, ir paredzēta, lai nodrošinātu pilotējamus lidojumus uz Mēnesi un Marsu. Sistēma ir izstrādāta tā, lai kosmosa kuģi un raķeti pēc atgriešanās uz Zemes varētu izmantot atkārtoti. Sistēmai, kuras kopējais garums ir aptuveni 120 metri, nākotnē būtu jāspēj pārvadāt krietni vairāk nekā 100 tonnu kravas. NASA vēlas izmantot “Starship”, lai nogādātu astronautus uz Mēnesi. “SpaceX” cer kādu dienu sasniegt Marsu.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu