Foto Multimediāls lāzeru uzvedums virs Brīvības pieminekļa

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Multimediāls lāzeru uzvedums virs Brīvības pieminekļa.
Multimediāls lāzeru uzvedums virs Brīvības pieminekļa. Foto: Lita Millere/LETA

Sestdien, 18. novembrī, pirmo reizi Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienas svinību vēsturē varēja vērot multimediālu lāzeru uzvedumu pie Brīvības pieminekļa.

Vairāki tūkstoši cilvēku sestdienas vakarā Rīga centrā devās arī tradicionālajā lāpu gājienā no Kārļa Ulmaņa pieminekļa. Gājiena dalībniekiem rokās bija lāpas un daudziem arī Latvijas valsts karogi. Tika atskaņotas patriotiskas latviešu dziesmas, kurām daudzi dziedāja līdzi. Gājienā bija devušies dažāda vecuma ļaudis, tajā skaitā daudz ģimeņu ar bērniem, daži līdzi paņēmuši arī suni.

Foto: 18. novembra lāpu gājienā Rīgā devušies vairāki tūkstoši cilvēku

Rīgas pilī par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 105. gadadienai norisinājās svinīgā svētku pieņemšana. Uz pieņemšanu pie prezidenta Edgara Rinkēviča tika aicināti vairāki simti sabiedrībā pazīstamu dažādu nozaru pārstāvju un prominences. Ielūgumā tika norādīts apģērba stils: kungiem smokingi un dāmām garie vakartērpi. Lai lūkotu, kā tika ievērota etiķete, jāspiež šeit.

Taču svētku diena, ievērojot tradīcijas, tika atklāta ar ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa un militāro parādi 11. novembra krastmalā.

Foto: Valsts svētku militārā parāde 11. novembra krastmalā 

Foto: Svētku noskaņa Rīgā

Prezidents svētku uzrunā pie Brīvības pieminekļa norādīja, ka šogad ciemojies daudzās Latvijas vietās, kur redzējis un jutis Latvijas cilvēkus, kuri dara savu darbu un kuri ir lepni par savu valsti. Šie cilvēki nebaidoties krist, lai atkal celtos un ietu tālāk.

"Jā, kritieni būs, kļūdas būs, bet kopā mēs zinām, ka esam spēks. Šis spēks pārkāps pāri visaugstākajai sienai. Latvijas dibinātāji lepotos ar jums. Un es arī lepojos," uzsvēra Valsts prezidents.

Rinkēvičs norādīja, ka pagājuši 105 gadi kopš Latvijas valsts izveidošanas. Tas esot tieši tik, lai mēs vairs nevarētu iedomāties, kā ir būt bez Latvijas. Šajā laikā noticis ļoti daudz - mainījušās varas, mainījusies pasaule, bet viena lieta gan palikusi nemainīga - mūsu spēja sasniegt lielas lietas, teica prezidents, minot neatkarības pasludināšanu, brīvības cīņas, atmodu, neatkarības atgūšanu, Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā un NATO un Latvijas atbalstu Ukrainai brīvības cīņās.

Turklāt visos laikos bijuši Dziesmu svētki, kad apliecinām savu piederību savai zemei un valsti, kad tik spilgti jūtamies kā latvieši, kad tik ļoti katrs esam Latvijas daļa, teica Rinkēvičs.

Viņš piebilda, ka mūsu nedraugi mūs mēģina iebiedēt. "Lai mēģina! Nesanāks! Mūsu griba iestāties par savu valsti ir stiprāka. Mūsu gaišums ir stiprāks par viņu tumsu" teica valsts pirmā persona.

"Mūsu siltā mīlestība ir stiprāka par viņu tukšo naidu. Mūsu tēvzeme un brīvība ir stiprāka. Lai šī pārliecība mūs iedvesmo, mūsu nākotni veidojot!" valsts svētkos novēlēja Rinkēvičs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu