Vai klimata mērķi ir sasniedzami? Globālā temperatūra pirmo reizi pārsniedz divu grādu atzīmi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Klimata eksperti ir izmērījuši vēl vienu karstuma rekordu: Pirmo reizi pasaules vidējā temperatūra no 1850. gada līdz 1900. gadam ir par vairāk nekā diviem grādiem augstāka nekā pirmsindustriālajā periodā, un tas rada bažas, ka Parīzes klimata mērķi netiks sasniegti.

Piektdien pasaules vidējā temperatūra pirmo reizi par vairāk nekā diviem grādiem pārsniedza pirmsindustriālās sezonas vidējo temperatūru. Saskaņā ar Eiropas Zemes novērošanas programmas “Copernicus” datiem, atsaucoties uz provizoriskiem datiem, 17. novembra vidējā globālā temperatūra bija par 2,06 grādiem augstāka par 1850.-1900. gada vidējo sezonālo temperatūru.

“Šī ir pirmā diena, kad globālā temperatūra ir bijusi augstāka par vairāk nekā diviem grādiem,” tiešsaistes pakalpojumā X (agrāk Twitter) rakstīja “Copernicus” klimata eksperte Samanta Bērdžesa. Šis atklājums pastiprina bažas, ka starptautiskā sabiedrība nespēs sasniegt izvirzītos klimata aizsardzības mērķus. Parīzes 2015. gada Klimata nolīgumā tika panākta vienošanās ierobežot globālo sasilšanu krietni zem diviem grādiem, bet vēlams līdz 1,5 grādiem, salīdzinot ar pirmsindustriālo laikmetu.

Tomēr tas neņem vērā sasilšanu atsevišķās dienās, bet gan sasilšanu vairāku gadu garumā. Klimata pārmaiņu starpvaldību padome (IPCC) 2018. gadā paziņoja, ka globālā sasilšana ir jānosaka 30 gadu periodā. Salīdzinot ar laika posmu no 1850. līdz 1900. gadam, Zeme jau ir sasilusi par aptuveni 1,2 grādiem. Klimata pārmaiņu rezultātā visā pasaulē palielinās un pastiprinās ekstremāli laikapstākļi, piemēram, karstuma viļņi, sausums un spēcīgas lietusgāzes.

Šogad jau ir uzstādīti vairāki siltuma rekordi. Saskaņā ar “Copernicus” datiem no jūnija līdz oktobrim visā pasaulē bija viskarstākie mēneši kopš ierakstu sākuma. Oktobrī temperatūra bija par 1,7 grādiem augstāka par oktobra temperatūru laika posmā no 1850. līdz 1900. gadam. Eiropas Zemes novērošanas programma ar “gandrīz pilnīgu pārliecību” prognozē, ka 2023. gadā vidējā temperatūra pasaulē pārsniegs iepriekšējo rekorsilto 2016. gadu.

Globālās sasilšanas paātrināšanās un tās izraisītās sekas rada spiedienu uz sarunu delegācijām Klimata pārmaiņu konferencē Dubaijā (COP28). Tur no 30. novembra līdz 12. decembrim tiks apspriesti pasākumi klimata krīzes ierobežošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu