Krievijas 2022.gadā sāktais karš Ukrainā ieies vēsturē kā koloniāls un imperiālistisks karš, ir pārliecināts vēsturnieks Timotijs Snaiders. "Koloniāls karš tādā nozīmē, ka Krievijas nodoms bija iekarot, dominēt, padzīt no mājām, ekspluatēt. Imperiālistisks karš tādā nozīmē, ka, izvēloties karot, Krievijas elite sevi definēja kā impēriju, nevis kā parastu valsti." Jeila Universitātes profesors Snaiders ir viens no ietekmīgākajiem Rietumu intelektuāļiem un viedokļu līderiem attiecībā uz karu Ukrainā.

Snaiders dzimis 1969.gadā ASV. 90.gadu vidū viņš Oksfordas Universitātē ieguva doktora grādu vēsturē. Savas karjeras laikā viņš pētījis un izdevis vairākas grāmatas par Centrāleiropas un Austrumeiropas vēsturi, holokaustu, kā arī pēdējos gados pievērsies autoritārisma pētīšanai. Viņa pazīstamākais darbs ir 2010.gadā izdotā grāmata "Asinszemes" par valstīm - tai skaitā arī Latviju -, kas 20.gadsimta 30. un 40.gados atradās starp totalitārajiem režīmiem Padomju Savienībā un Vācijā.

Platformā "YouTube" ievietotais Snaidera lekciju kurss par Ukrainu, ko viņš nolasīja Jeila Universitātē 2022.gada rudenī, sapulcēja daudzus skatītājus – un viens no tiem bija Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, kurš vēlāk Snaideram publiski pateicās.

"Vēsture ir ļoti nozīmīga, jo tā ļauj redzēt cauri mītiem. Ļoti daudzi kari ir uzsākti, balstoties uz nepatiesām idejām par pagātni," Snaiders norādīja