Jaunzēlandē par premjerministru kļūst konservatīvo līderis Kristofers Laksons (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Kristofers Laksons
Kristofers Laksons Foto: EPA/Scanpix

Pirmdien Jaunzēlandes premjerministra amatā stājies konservatīvo līderis Kristofers Laksons.

Viņa Nacionālā partija uzvarēja 14.oktobrī notikušajās Jaunzēlandes parlamenta vēlēšanās, iegūstot 48 no 123 deputātu vietām, taču tai bija nepieciešams liberāli konservatīvās partijas ACT un populistiskās "NZ First" atbalsts, lai izveidotu valdību.

Koalīcijas sarunas ilga gandrīz sešas nedēļas.

Partiju līderi vienojās mainīt valsts Rezervju bankas mandātu, lai tā varētu koncentrēties tikai uz zemas inflācijas uzturēšanu. Pašreiz bankas pienākums ir uzturēt zemu inflāciju, vienlaikus saglabājot maksimālu nodarbinātību.

ACT līderis Deivids Seimūrs un "NZ First" vadītājs Vinstons Pīterss abi kandidēja uz premjerministra vietnieka amatu, un koalīcijas vienošanās paredz, ka viņi to ieņems rotācijas kārtībā. Pēc Laksona no 2025.gada maija 18 mēnešus šo amatu ieņems 78 gadus vecais Pīterss, kuru pēc tam uz 18 mēnešiem nomainīs Seimūrs.

53 gadus vecis Laksons premjerministra amatā nomaina leiboristu Krisu Hipkinsu, kurš savukārt janvārī premjera krēslā nomainīja harismātisko Džasindu Ārdernu.

Nacionālā partija ir solījusi pirmajās 100 valdības darbības dienās aizliegt mobilos telefonus skolās, ķerties pie noziedzības apkarošanas un atteikties no plānotā degvielas nodokļa paaugstinājuma.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu