Austrālijas ogļu ostā aizturēti 109 klimata protestētāji

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Austrālijas policija pirmdien paziņoja, ka pēc valsts lielākās ogļu ostas blokādes aizturēti 109 klimata aktīvisti, tostarp pieci bērni un 97 gadus vecs garīdznieks.

Kajaku flote nedēļas nogalē bloķēja kuģu satiksmi Ņūkāslas ostā Austrālijas austrumu piekrastē, aicinot valdību izbeigt valsts ilgstošo atkarību no fosilo kurināmo eksporta.

Varasiestādes piekrita ļaut protestam ilgt 30 stundas, bet, kad šis termiņš bija beidzies un aktīvistu pūļi atteicās doties prom, viņus sāka aizturēt policija.

Austrālijas Zaļo līderis Ādams Bands pavēstīja, ka valsts mēroga klimata protesti turpinās pieaugt, ja valdība nedarīs vairāk, lai samazinātu emisijas.

"Cilvēki saprot, skolēni un vecāka gadagājuma cilvēki saprot, ka klimata krīzi veicina ogles un gāze," viņš sacīja valsts raidorganizācijai ABC.

Vairāki Austrālijas štati pēdējos gados ir pieņēmuši stingrus likumus, kas vērsti pret klimata protestiem, par ko nosodījumu paudušas pilsonisko tiesību organizācijas un ANO izmeklētāji.

Pagājušā gada nogalē klimata protestētāja Dīna Koko tika ieslodzīta cietumā uz 15 mēnešiem pēc satiksmes bloķēšanas uz Sidnejas slavenā ostas tilta, lai gan apelācijas tiesa viņas sodu vēlāk atcēla.

Austrālija jau ilgu laiku ir viena no lielākajām ogļu ieguvējām pasaulē, un pašlaik valdība plāno virkni jaunu ogļraktuvju, naftas atradņu un gāzes projektu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu