Latvija apņemas veicināt sieviešu iesaisti STEAM disciplīnās (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Latvija Eiropas Savienības Izglītības, jaunatnes, kultūras un sporta ministru padomes sēdē pagājušajā nedēļā, tāpat kā pārējās dalībvalstis, paudusi apņemšanos veicināt sieviešu lielāku iesaisti zinātnes, tehnoloģiju, inženierzinātņu, mākslas un matemātikas (STEAM

) disciplīnās, informēja Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Latviju izglītības ministru diskusijā pārstāvēja IZM parlamentārā sekretāre Silvija Reinberga (JV), kura uzsvērusi, ka Latvijā tikai trešdaļa no visiem STEAM programmās studējošajiem ir sievietes un sabiedrībā trūkstot pozitīvu paraugu. Vienlaikus IZM ir pārliecināta, ka izglītības sistēmas vienas nevar panākt šo intereses palielināšanos, un svarīga ir sadarbība ar partneriem, uzņēmējiem un citām iesaistītajām pusēm, lai panāktu meiteņu un sieviešu lielāku iekļaušanu STEAM sektoros.

STEAM ir mācību pieeja, kura papildina STEM mācību programmu ar mākslu, lai iemācītu skolēnus izmantot inženierzinātnes vai tehnoloģijas, radoši risinot problēmas vai radot jaunas idejas, vienlaikus attīstot skolēnu matemātikas un dabaszinātņu pamatus. STEAM tiek izmantots kā veids, kā attīstīt studentu kritisko domāšanu, problēmu risināšanas prasmes, radošumu un sadarbību, izmantojot reālus un praktiskus piemērus.

Padomē tika apstiprināti pieci dokumenti digitālo prasmju nodrošināšanas un to veicinošo faktoru jomā - kā stiprināt demokrātiskās vērtības izglītības sistēmas ietvaros, par jauniešu integrāciju lēmumu pieņemšanas procesos un viņu psihoemocionālo stāvokli, kā arī sporta jomā - par sievietēm un vienlīdzību sportā.

Jaunatnes jomā tika diskutēts par jauniešu lomu lēmumu pieņemšanas procesos ES. Latvijā 15 gadus darbojas Jaunatnes konsultatīvā padome, kur jaunieši kopā ar lēmumu pieņēmējiem darbojas saskaņotas jaunatnes politikas izstrādē un īstenošanā.

Arī sporta diskusijā tika uzsvērta sadarbība un dialogs ar visām iesaistītajām pusēm, lai līdz minimumam samazinātu riskus, kas saistīti ar dzimumu līdztiesību. Droša vide sportā esot jāskata arī lielo sporta pasākumu rīkošanas kontekstā, īpaši mūsdienu ģeopolitiskajā situācijā, kur arvien lielākai lomai jābūt pamattiesību un cilvēktiesību nodrošināšanai.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu