Signe Bāliņa: “Mākslīgais intelekts revolucionizē uzņēmējdarbību”

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Šodienas strauji mainīgajā uzņēmējdarbības vidē mākslīgais intelekts (MI) vairs nav tikai nākotnes koncepts, bet gan rīks, kas ievieš būtiskas pārmaiņas visdažādākajās biznesa nozarēs. Tā integrācija uzņēmējdarbības praksē nav tikai viena no tendencēm, kā to varētu apgalvot kāds skeptiķis. Tieši pretēji – jau patlaban tā ir fundamentāla pārmaiņu procesa sastāvdaļa, kas pārdefinē ne tikai lielo, bet arī vidējo un mazo uzņēmumu darbību, to konkurētspēju un tādējādi – arī panākumus.

Ir radies maldīgs priekšstats, ka MI rīku izmantošana un pielāgošana ir pa spēkam tikai lielām korporācijām ar jaudīgiem IT departamentiem. Pēdējo gadu laikā piedāvātie ērti lietojamie un pielāgojamie MI rīki paver iespējas arī vidējiem un maziem uzņēmumiem rast izmaksu efektīvus veidus uzņēmējdarbības optimizēšanai.

Latvijas mazie un vidējie uzņēmumu vēl aizvien nepietiekami izmanto informācijas un komunikācijas tehnoloģiju sniegtās iespējas.

Tieši tādēļ 30. novembrī Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) rīkotajā konferencē īpaši pievērsīsimies mākslīgā intelekta izmantošanai ekonomikas transformācijā un ilgtspējā.

Viens no konferences mērķiem ir veidot kritisku diskusiju par MI rīku potenciālu biznesa attīstībā, tādējādi ieinteresējot Latvijas uzņēmējus šo rīku izmantošanā. Mums ir jāspēj pietuvoties Eiropas konkurētspējas līmenim mazo un vidējo uzņēmumu digitalizācijā, un gaidāmā konference ir solis pretī tam, lai 2030. gadā 75% uzņēmēju izmantotu mākoņpakalpojumus, lielo datu pakalpojumus un MI rīkus savos biznesa modeļos, bet 90% uzņēmumu digitālā intensitāte būtu vismaz pamatlīmenī. To nesasniedzot, pastāv reāls drauds, ka daudzi Latvijas mazie un vidējie uzņēmumi pieaugošajā Eiropas tirgus konkurencē neizdzīvos.

Kādi ir ieguvumi, ieviešot MI tehnoloģiju savā biznesa praksē? Vislabāk šo rīku revolucionāro nozīmi var saprast, ja paraugās uz to efektivitāti un spēju kvalitatīvi apstrādāt datus, kas savukārt ļauj pieņemt datos balstītus un operatīvus lēmumus.

MI algoritmi spēj apstrādāt lielus datu apjomus ar tādu ātrumu un precizitāti, kādi cilvēkam nav pa spēkam.

 MI datu pārskati sniedz iespēju uzņēmējiem reāllaikā pielāgot savu biznesa stratēģiju, optimizēt procesus, prognozēt tirgus tendences un preventīvi novērst neefektīvu darbību. Turklāt MI revolucionizē klientu pieredzi. Ar personalizētajiem ieteikumiem, virtuālajiem atbalsta asistentiem jeb tā dēvētajiem čatbotiem MI tehnoloģijas ļauj uzņēmumiem sazināties ar klientiem daudz efektīvāk un jebkurā diennakts laikā. Tas ne tikai palielina klientu apmierinātību, bet arī veicina lojalitāti. Rezultāts ir labāki finanšu rādītāji, bet no ilgtspējas viedokļa – arī pārdomātāks resursu patēriņš, kas sekmē samazinātu ietekmi uz vidi.

Protams, ja MI rīkiem ir iespēja transformēt ekonomiku un efektivizēt darba procesus, tad tas potenciāli iezīmē kādu citu izaicinājumu – darba vietu zaudēšanu. Ikviena industriāla un tehnoloģiska revolūcija nāk ar bažām par to, ka tādējādi pieaugs bezdarba līmenis.

Uzņēmumu vadītājiem ir jāspēj laikus rast veidus, kā darbiniekus pārkvalificēt jaunām lomām, kurās cilvēku radošums vai līdzdalība būs neaizstājami. Piemēram, lai apmācītu MI rīkus kalpot uzņēmuma vajadzībām, cilvēkresursu iesaiste ir neizbēgama.

Tāpat jāpatur prātā: jo vairāk darba tiks uzticēts MI rīkiem, jo vairāk būs jāpievēršas ētiskajiem aspektiem. Neētisku metožu izmantošana ir drauds uzņēmuma reputācijai un potenciālai sodāmībai. Tādēļ būs nepieciešami darbinieki, kuri pārraudzīs šos procesus.

MI revolūcija ir klātesoša, un izvairīties no tās vairs nevaram: mākslīgā intelekta risinājumu mūsu ikdienā ir vairāk, nekā spējam to iedomāties.

Uzņēmumi, kas gatavi izmantot MI sniegtās iespējas un potenciālu, spēs daudz ātrāk attīstīties kā stratēģiski, tā tehnoloģiski. Tas sekmēs organiskāku inovatīvu risinājumu radīšanu, kas ir būtiski arī visas valsts digitālajā attīstībā un konkurētspējas celšanā.

Šogad Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) rīkotās konferences “LIKTA(I)2023” fokusā būs mākslīgais intelekts. Tajā apskatīs šīs tehnoloģijas attīstību Latvijā un pasaulē, īpaši pievēršoties tās izmantošanas potenciālam ekonomikas transformācijā un ilgtspējā. Pasākumā intervijās un prezentācijās diskutēs par MI sniegtajām iespējām un ierobežojumiem. Konference norisināsies 30. novembrī konferenču telpā “Fantadroms” Rīgā. Tās galvenie atbalstītāji ir “DocLogix” un “LMT”, partneri – “Emergn”, “Google”, Latvijas Digitālās inovācijas centrs, Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs un projekts “SusTool”. Informatīvais atbalstītājs – portāls TVNET.

Raksts tapis sadarbībā ar LIKTA.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu