Tiesa varēs piemērot probācijas uzraudzību kā pamatsodu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Valdība šodien, 28. novembrī, atbalstīja grozījumus Krimināllikumā un Kriminālprocesa likumā, kas paredz atteikties no nosacītas brīvības atņemšanas piemērošanas, aizstājot to ar probācijas uzraudzību.

Tieslietu ministrija piedāvā atteikties no brīvības atņemšanas soda nosacītas noteikšanas, tās vietā ļaujot piemērot pamatsodu - probācijas uzraudzību.

Izstrādājot grozījumus, jau sākotnēji tika secināts, ka probācijas uzraudzība kļūs par pilnvērtīgu alternatīvu nosacītai brīvības atņemšanas soda piemērošanai, jo tā satura un izpildes ziņā ir pilnībā identiska nosacītas notiesāšanas pārbaudes laika uzraudzībai.

Vienīgā atšķirība, kas tika konstatēta - probācijas uzraudzības nepildīšanas gadījumā tiek aizstāts neizciestais soda laiks, savukārt nosacītas notiesāšanas neievērošanas gadījumā notiesātajam tiek izpildīts tam piespriestais brīvības atņemšanas sods pilnā tā apjomā, neskatoties uz to, cik ilgu pārbaudes laiku notiesātais bija ievērojis nosacītas notiesāšanas nosacījumus.

Tas nozīmē, ka nosacītas notiesāšanas neievērošanas sekas ir bargākas par paredzētajām probācijas uzraudzības neievērošanas sekām.

Paredzēts, ka grozījumi Krimināllikumā varētu stāties spēkā 2024.gada 1.janvārī, taču tie vēl būs jāpieņem Saeimā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu