Eksperti diskutē: Kas gaidāms pēc pamiera Gazas joslā?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Stefan Puchner/dpa/picture-alliance

Cik ilgi turpināsies pamiers Gazas joslā un kā situācija Tuvajos Austrumos ietekmē norises Eiropā? Latvijas Televīzijas raidījumā “Šodienas jautājums” diskutēja eksperti.

Otrdienas, 28. novembra, vakarā raidījumā “Šodienas jautājums” diskutēja Ģeopolitikas pētījumu centra direktors, Vidzemes augstskolas prorektors Māris Andžāns un Latvijas Ārpolitikas institūta Austrumu pētniecības programmas vadītāja Sintija Broka.

Sintija Broka uzskata, ka diplomātiskie centieni šo nedēļu laikā ir attaisnojušies, jo izvirzītie mērķi gan no Izraēlas, gan “Hamās” puses ir tikuši attaisnoti. “Diplomātija strādā, tas ir arī saistīts gan ar sabiedrības spiedienu Izraēlā, gan arī starptautiskās sabiedrības spiedienu,” teica Broka.

Andžāns komentēja, ka “Hamās” ķīlnieki ir kā apdrošināšanas polise – kamēr ķīlnieki ir “Hamās” rokās, tikmēr Izraēla ir ievainojama attiecībā uz tās darbībām. Andžāns norādīja, ka “Hamās” ir ieguvējs no pamiera, jo kaujinieki var pārgrupēties, paēst, izgulēties, atpūsties, pārvietot savus spēkus un ķīlniekus. “Šo arī virkne palestīniešu uzskata par nelielu “Hamās” uzvaru, arī to, ka palestīniešu ieslodzītie ir atbrīvoti,” teica Andžāns.

Andžāns prognozēja, ka Izraēla mazinās savas ambīcijas. “Arī “Hamās” nav muļķi, viņiem ķīlnieki ir, noteikti, ka viņi mēģinās izmantot šo kārti,” situāciju analizēja Andžāns. Viņš atgādināja, ka Izraēlā ir ģimenes, kuras gaida atpakaļ ķīlniekus un uzdod jautājumus Izraēlas valdībai, ir pamatīga neapmierinātība ar Netanjahu valdības darbu.

“Ja mēs domājam par ES un NATO valstu lomu, redzam, ka iepriekšējos konfliktos starp Izraēlu un Gazu šī vienotība bija lielāka, nekā tā ir šobrīd,” novērojusi Broka. “Šobrīd redzam Spānijas, Beļģijas paziņojumus, kas ir ārkārtīgi stingri savā retorikā, nosodot Izraēlu,” Broka teica, piebilstot, ka ir arī citas valstis, piemēram, ASV un Vācija, kas aizstāv Izraēlas tiesības rīkoties. Ir arī virkne mazo valstu, kas šobrīd ir neitrālas savā pozīcijā, teica Broka. “Es domāju, ka paredzamā termiņā šīs pozīcijas var pamainīties un līdz ar to rietumvalstu kopējā balss attiecībā uz šo konflikta risinājumu varētu pamainīties,” prognozē Broka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu