10 padomi, kā mākslīgo intelektu padarīt par savu viedo sabiedroto

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Canva

Mākslīgā intelekta (MI) tehnoloģijas strauji maina pasauli. Parādās arvien jauni rīki, un reizēm to izmantošanas iespējas šķiet tik plašas un abstraktas, ka var rasties jautājums – ar ko sākt? Kā šo instrumentu efektīvi pārvērst savā viedajā sabiedrotajā?

Gan lieli, gan mazi uzņēmumi izmanto MI rīkus, lai automatizētu uzdevumus, veidotu radošu saturu un iegūtu kvalitatīvus datu pārskatus. Šajā rakstā aplūkosim 10 padomus, ko būtu vērts ņemt vērā, apsverot un sākot lietot MI rīkus.

Nebaidies no MI

Lai sāktu lietot jaunu tehnoloģiju, ir jāpārkāpj šaubu un baiļu slieksnim – ir vērts arī sev atgādināt, ka mūsu ikdiena jau kādu laiku ir MI rīku pavadīta. Piemēram, tās ir opcijas uzlabot mūsu izskatu tiešsaistes sazvanos vai izmantot dažādus filtrus soctīklu platformās, tie ir automatizētie čatboti iepirkšanās platformās vai personalizētie ieteikumi dažādās interneta vietnēs.

Viens no pirmajiem soļiem, ko var veikt, laužot aizspriedumus par MI tehnoloģiju, ir paspēlēties ar kādu virtuālo asistentu, sākumā lūdzot izpildīt ļoti vienkāršas funkcijas.

Kādiem mērķiem izmantosi MI?

MI iespējas ir plašas. Lai tajās neapmaldītos, sākumā jāsaprot, ko vēlies panākt ar izvēlēto rīku. Vai tas būs tavs asistents, kurš plānos sanāksmes? Varbūt tev ir nepieciešams, lai MI veido kopsavilkumus un analizē lielus datu apjomus? Iespējams, saredzi iespēju, ka MI var nākt talkā radošākos uzdevumos, veidojot tekstus vai attēlus tava uzņēmuma mārketinga vajadzībām. Tāpat MI var būt labs sabiedrotais prāta vētrās vai palīgs tekstu rediģēšanā. Katrā ziņā, ja būsi sapratis mērķi, kā MI var palīdzēt tava uzņēmuma darba efektivizācijā vai automatizācijā, ātri vien atradīsi arī labākos veidus tā īstenošanā.

Sāc ar mazumiņu

Kad esi izvēlējies sev interesējošo MI rīku, iesakām sākt tā lietošanu ar vienkāršu uzdevumu izpildi. Piemēram, ievadi kopu ar dokumentiem (sāc ar tādiem, kuros nav iekļauti sensitīvi dati) un palūdz tos sakārtot pēc konkrēta kritērija, pārbaudot, cik kvalitatīvi MI to var izdarīt. Tā var palēnām saprast, uz ko MI ir spējīgs un kā var tev palīdzēt. Šāda prakse ļaus arī tev pašam iemācīties labāk definēt uzdevumus (līdzīgi kā instruējot darbiniekus vai kolēģus) sekmīgāku rezultātu ieguvei.

Uzreiz nav jāiegādājas maksas rīki – sākumā izmēģini bezmaksas versijas un pārliecinies, vai MI rīka mehānika ir piemērota tavam vēlamajam mērķim.

Izproti MI limitus

MI vēl attīstās, un rezultāts ir atkarīgs no tā, ar kādiem datiem šis instruments strādā, kas to lieto un kādas ir lietotāja zināšanas. Šobrīd ir vērts mācīties par MI un pašam praktizēt tā lietošanu, lai tas kļūtu par noderīgu ikdienas sabiedroto. MI nav nedz kalps, nedz spiegs, nedz arī Google meklētājs – lai raitāk veiktos MI rīku izmantošana, lieti noderēs pragmatisks skatījums uz MI kā instrumentu, kura izpildījuma kvalitāte atkarīga no tavas lietotprasmes.

Esi precīzs

Pamatu pamats –

MI ir tik labs, cik labu informāciju tam iedod! Tāpēc precīzi norādi, kādu rezultātu vēlies sagaidīt.

Piemēram, ja vēlies, lai MI tavā vietā uzraksta bloga ierakstu, skaidri norādi tematu, apjomu un valodas toni. Obligāti sarūpē konkrētu informāciju, ko vēlies iekļaut. Vērts paturēt prātā, ka daudziem MI rīkiem nav pieejas visaktuālākajiem datiem, tāpēc rekomendējam šo informāciju pašam iekļaut uzdevuma aprakstā.

Esi pacietīgs

MI var būt vērtīgs palīgs, bet nevar noliegt, ka tā apguvei vajadzīgs laiks. Iespējams, pirmais rezultāts nebūs tāds, kā gaidīji, un tam būs nepieciešami uzlabojumi.

Nebaidies prasīt MI atkārtot vai pārstrādāt paveikto.

Te izpaužas MI aizraujošā puse – tu ar to vari sarunāties kā ar cilvēku, organiskā veidā lūdzot precizēt un uzlabot veikumu, līdz saņem gaidīto rezultātu. Tādā veidā arī pati tehnoloģija pilnveidosies un labāk sapratīs, ko no tās gaida. MI rīki atceras, ko iepriekš esi izvirzījis kā darba uzdevumu, un līdz ar to katrs nākamais uzdevums būs ar precīzāku izpildījumu. Brīdī, kad MI būs gana apmācīts, tas jau varēs izpildīt rutīnas uzdevumus tavā vietā, piemēram, sastādīt darāmo darbu sarakstu vai izsūtīt atgādinājuma e-pastus.

Pārbaudi rezultātus

Atceries: MI ir instruments, nevis brīnumlīdzeklis! Labi zināms: lai gan ChatGPT var būt labs atbalsts, tas arī mēdz pasniegt nepatiesu vai sagrozītu informāciju, kā arī atražot stereotipus vai aizspriedumus. Piemēram, lūdzot ChatGPT uzrakstīt kursa darbu, tas sniegs atsauces uz neeksistējošiem avotiem. Savukārt vērīga acs MidJourney veikumā pamanīs, ka MI zīmētajiem cilvēkiem ir neparasti daudz zobu vai seši roku pirksti. Tāpēc

vienmēr rūpīgi pārbaudi MI veikumu un pārliecinies, ka rezultātā nav faktu, loģikas un gramatikas kļūdu, kā arī esi gatavs to rediģēt atbilstoši savai iecerei.

Tāpat nenāks par ļaunu, ja rezultātu palūgsi aplūkot vēl kādam citam.

Eksperimentē

Nu jau interneta ārēs pieejams plašs MI rīku klāsts – tie tavā vietā var rakstīt tekstus, analizēt datus, kategorizēt dokumentus, veidot video materiālus, rediģēt attēlus un zīmēt ilustrācijas. Lai iepazītu visas iespējas un iemācītos tās pielietot, nebaidies spēlēties un eksperimentēt ar dažādiem rīkiem. Iespējams, atklāsi, ka uzņēmuma attīstībai un darba automatizācijai noderēs ne tikai datu analīze, bet mārketinga vajadzībām palīdzēs arī radoši MI risinājumi.

Seko līdzi jaunumiem

MI attīstās strauji, bet tikpat strauji attīstās arī mūsu prasmes apieties ar šo tehnoloģiju. Seko līdzi jaunumiem, nozares līderiem un forumiem, lai būtu lietas kursā par jaunākajām MI iespējām un to izmantošanu savā labā. Tiešsaistes resursos pieejams plašs MI rīku klāsts, kas nereti bez maksas spēj izdarīt tev nepieciešamo uzdevumu – uzlabot kodu vai uzlabot bildes kvalitāti, noņemt attēla fonu, samontēt un ierunāt video utt. Ja vēlies izklaidi, MI var kļūt par tavu spēļu biedru un radīt saturu, kas iepriecinās tevi pašu vai draugus un tuviniekus. Piemēram, MI var lūgt iedziedāt izvēlēto dziesmu kāda populāra cilvēka balsī. Tomēr atceries – kas vienam ir izklaide, otram var kalpot kā labs rīks krāpniecībā. Tāpēc

ir svarīgi sekot līdzi nozares jaunumiem un aktualitātēm, lai pats neradītu un arī nepublicētu ko aizliegtu, kā arī būtu informēts par to, kā ātri atpazīt kādu krāpniecisku metodi, kas tiek īstenota ar MI rīku palīdzību.

Vērts jau tagad domāt par MI lietošanas paradumiem

MI lietošana ir neizbēgama, jo ikviena tehnoloģija, kas atvieglo dzīvi, ar laiku ienāk mūsu ikdienā. Jebkura automatizēšana nozīmē izmaiņas arī darbaspēkā. Tādējādi

uzņēmējiem, kuri pieņem lēmumu par jaunu tehnoloģiju ieviešanu, ir jādomā, kā pārkvalificēt darbiniekus un nezaudēt savus cilvēkresursus.

Jaunās tehnoloģijas ieviešana izaicina domāt par tās lietošanas higiēnu un ētisku attieksmi pret darbiniekiem. Līdz ar to MI rīku integrēšana uzņēmumā būtu jāskata kontekstā ar uzņēmuma ilgtermiņa attīstības stratēģiju – kā MI rīki var palīdzēt sasniegt vēlamos mērķus un kāda ir darbinieku loma uzņēmuma attīstībā?

Šogad Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) rīkotās konferences “LIKTA(I)2023” fokusā būs mākslīgais intelekts. Tajā apskatīs šīs tehnoloģijas attīstību Latvijā un pasaulē, īpaši pievēršoties tās izmantošanas potenciālam ekonomikas transformācijā un ilgtspējā. Pasākumā intervijās un prezentācijās diskutēs par MI sniegtajām iespējām un ierobežojumiem. Konference norisināsies 30. novembrī konferenču telpā “Fantadroms” Rīgā. Tās galvenie atbalstītāji ir “DocLogix” un “LMT”, partneri – “Emergn”, “Google”, Latvijas Digitālās inovācijas centrs, Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs un projekts “SusTool”. Informatīvais atbalstītājs – portāls TVNET.

Raksts tapis sadarbībā ar LIKTA.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu