Kubā par "nepakļaušanos" notiesā vēsturnieci

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Alīna Barbara Lopesa
Alīna Barbara Lopesa Foto: Ekrānšāviņš no video

Kubā pazīstamā vēsturniece Alīna Barbara Lopesa notiesāta par "nepakļaušanos" un viņai piespriests mājas arests saistībā ar viņas vienas personas protesta akcijām, pieprasot cilvēktiesību ievērošanu, sociālajos tīklos paziņojusi 58 gadus vecā aktīviste.

"Prāva ir beigusies," viņa otrdien rakstīja vietnē "Facebook", paziņojot, ka ir atzīta par vainīgu "nepakļaušanās noziegumā". Lopesa sola spriedumu pārsūdzēt.

Tiesnesis piekrita prokuratūrai un piesprieda Lopesai soda naudu un aizliegumu atstāt valsti.

Savu notiesāšanu Lopesa raksturo kā "neticamu lieta, jo tā bija vienkārša tiesas prāva par miermīlīgas personas nepakļaušanos".

Viņa uzsver, ka nepieder nevienai politiskai vai nelegālai organizācijai.

"Esmu tikai intelektuāle ar zināmu reputāciju, pret kuru viņi izturas tā, it kā es būtu vissliktākais noziedznieks," izteikusies vēsturniece.

Aprīlī Lopesa, kura jau iepriekš bijusi aizturēta, sāka solidaritātes protesta kampaņu, katra mēneša 18.datumā sēžot uz austrumiem no Havanas esošās Matanasas Brīvības parkā.

Savas prasības viņa publicēja sociālajos medijos. To vidū bija Satversmes sapulces sasaukšana, politieslodzīto atbrīvošana un to personu vajāšanas pārtraukšana, kas izmanto savas tiesības uz vārda brīvību.

Pirms Lopesas prāvas starptautiskā tiesību aizsardzības organizācija "Amnesty International" platformā "X", kas agrāk bija "Twitter", pauda bažas par valsts prezidenta Migela Diasa-Kanela centieniem "apklusināt disidentus Kubā".

Eiropas Savienības īpašais pārstāvis cilvēktiesību jautājumos Īmons Gilmors nesen apmeklēja Kubu, tās varasiestādēm paužot bažas par politieslodzīto situāciju. Nevalstisko organizāciju dati liecina, ka Kubā politieslodzīto skaits pārsniedz 1000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu