Mīti un patiesība par mutes skalojamajiem līdzekļiem

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Mutes skalojamie līdzekļi mūsdienās jau ir katrā vannas istabā līdzās zobu birstei un zobu diegam. Un tomēr ar tiem saistās vēl daudz mītu. Kādi? Jautājām "Apotheka" farmaceitei Mārītei Šukelei.

Kas ir mutes skalošanas līdzeklis un kā tas darbojas?

Mutes skalojamais līdzeklis ir šķidrums (uz spirta vai ūdens bāzes), kas var palīdzēt uzlabot mutes dobuma un zobu veselību, kā arī atsvaidzina elpu. Tomēr jāņem vērā, ka šķidrums var iznīcināt mutē visas baktērijas - gan labās, gan sliktās. 

Mīts #1. Mutes skalojamais līdzeklis pēc mutes skalošanas nav obligāti jāizspļauj!

Nē, tā tas nav - izspļaut būtu vēlams. Kas notiek, ja tomēr gadās norīt mutes skalojamo līdzekli? Visticamāk jau nekas slikts - var samesties slikta dūša vai rasties caureja, kas dažu stundu laikā pāries. "Tomēr apzināti norīt mutes skalojamo pēc tā lietošanas nebūtu vēlams, jo daži veidi satur etanolu un fluoru, kas ir indīgi, ja tos patērē lielos daudzumos. Tāpat ir skalojamie līdzekļi, kas satur hlorheksidīna glikonātu, ūdeņraža peroksīdu un metilsalicilātu un var izraisīt nopietnas veselības problēmas," skaidro farmaceite Mārīte Šukele.

Mīts #2. Mutes skalojamie līdzekļi ir paredzēti tikai sliktas elpas novēršanai

Nē. Mutes skalojamie līdzekļi dara daudz vairāk nekā cīnās ar sliktu elpu. "Turklāt uzsvars - cīnās, nevis ārstē! Bet taisnība, ka, tāpat kā zobu birstes, zobu diegi, arī mutes skalošanas līdzekļi spēj nonākt starp zobiem un izskalot lieko. Dažkārt tas tiek pat vietās, kur ar, piemēram, zobu suku neaizsniegt,  tā palīdzot samazināt smaganu slimību un kariesa risku," skaidro eksperte.

Mīts #3. Visi mutes skalojamie līdzekļi ir vienādi

Nav tiesa. Mūsdienās ir daudz iespēju, no kurām varat izvēlēties, tāpēc ir grūti noteikt, kurš ir labākais mutes skalojamais līdzeklis. 

Ir divu veidu līdzekļi

* Kosmētiskie jeb higiēniskie – var balināt zobus, atsvaidzināt elpu un uzlabot pašsajūtu.

"Principā, ja cilvēkam nav nekādu sūdzību par mutes dobuma veselību, viņš mazgā zobus rītā, vakarā un arī tos diego pareizi, ja apmeklē zobu higiēnistu 2x gadā un laicīgi veic zobu labošanu pie zobāŗsta, tad viņš pavisam droši var iztikt arī bez mutes dobuma skalotāja. Bet, ja cilvēks tomēr vēlas papildus skalot muti ar kādu skalojamo līdzekli svaiguma vai komforta sajūtai, tad viņam iesakāms kosmētiskais jeb higiēniskais līdzeklis. Tā sastāvā būs ēteriskās eļļas, citas mutes dobuma gļotādai labvēlīgas vielas (hialuronskābe, ksilīts) vai zemas koncentrācijas antibakteriālas vielas, kuras neizjauks mutes dabīgo mikrofloru. Tāpat higiēniskie skalojamie līdzekļi var saturēt fluorīdu, kas darbojas pret kariesu, vai arī vielas, kas samazina zobu jutīgumu (kālija nitrāts, stroncija hlorīds)," konsultē eksperte.

* Ārstnieciskie jeb terapeitiskie – satur aktīvas sastāvdaļas, kas iedarbojas pret  mutes vai zobu slimībām vai problēmām. 

"Ja ir mutes dobuma gļotādas vai smaganu iekaisums, tad jau var būt nepieciešami ārstnieciskie mutes dobuma skalotāji. Tie satur dažādas antibakteriālas vielas (hlorheksidīna diglukonāts, cetilpiridīna hlorīds, triklozāns) augstā koncentrācijā. Šos līdzekļus visbiežāk nozīmē zobārsti vai zobu higiēnas speciālisti mutes dobuma problēmas risināšanai. Tie ir līdzekļi ar ierobežotu lietošanas ilgumu (dienu skaits), jo var izjaukt mutes dobuma mikrofloru. Tos neiesaka izmantot ikdienas zobu higiēnai. Pašiem arī nevajadzētu pārsniegt atļauto lietošanas biežumu vai ilgumu, jo izjaukta mikroflora var radīt jaunas mutes dobuma problēmas," uzsver farmaceite. 

Mutes skalojamo līdzekļu sastāvi arī atšķiras. Pārsvarā nopērkami ir augu ekstraktu, ksilitolu, hialuronskābi, skābekli un cinku saturoši mutes skalojamie līdzekļi. 

SastāvsPazīmes
Augu ekstrakts

Augu ekstrakti (alveja, tējas koks, greipfrūts u.c.) satur antioksidantus, kas veicina mutes veselību. 

Ksilitols

Ksilitols, ko iegūst no bērza mizas, mazina zobu aplikumu un cīnās ar kariesu. Atsvaidzina elpu.

HialuronskābeHialuronskābe dabiski ir mutes gļotādā, tomēr dažiem cilvēkiem tā var būt samazinātā daudzumā. Tā sadziedē gļotādas bojājumus.
SkābeklisSkābeklim ir antibakteriāla un reģenerējoša iedarbība. Skābeklis iedarbojas uz anaerobiem mikroorganismiem un stimulē smaganu asinsriti.
CinksCinkam ir antibakteriāla, audus atjaunojoša un mutes gļotādas imunitāti stiprinoša iedarbība.  

Mīts #4. Mutes skalojamais līdzeklis var aizstāt zobu diega un zobu sukas lietošanu

Nē. Lai gan mutes skalošanas līdzekļa lietošana var palīdzēt saglabāt mutes veselību, tas nav paredzēts, lai aizstātu zobu diegu vai zobu suku. Jā, mutes skalošanas līdzekļi aizskalo daļu baktēriju, tomēr zobus kārtīgi var iztīrīt vien ar suku un diegu.

Mutes skalojamā līdzekļa lietošana nevar aizstāt veco labo zobu suku un zobu diegu, kā arī zobārsta apmeklējumu.

"Papildus pareizai higiēnai reizi gadā nepieciešams apmeklēt zobārstu, savukārt divas reizes gadā – zobu higiēnistu. Tāpat jāpievērš uzmanība saslimšanu simptomiem un laikus jādodas pie speciālista, lai noteiktu diagnozi un sāktu ārstēšanu," uzsver Apotheka farmaceite Mārīte Šukele.

Foto: shutterstock.com

Mīts #5. Muti ar šiem līdzekļiem var skalot, kad vien grib, un vienalga, cik ilgi

Tā nav. Cik reižu dienā vajadzētu lietot mutes skalojamo līdzekli? Divas reizes dienā, vienu reizi no rīta un vienu reizi vakarā. Tāpat uz daudzu zīmolu mutes skalojamo līdzekļu iepakojumiem ir norādīts, ka jāskalo vismaz 30 sekundes.

Mīts #6. Mutes skalojamo līdzekli var lietot ikviens

Nē. Tā kā bērni var netīšām norīt lielu daudzumu šķidruma, iesaka neturēt to bērniem pieejamā vietā. Bet tas, ka grūtnieces nedrīkst lietot mutes skalojamo, ir nepatiesība. Mutes skalojamais līdzeklis ir ļoti ieteicams grūtniecēm. "Zobu problēmas var radīt grūtniecības komplikācijas, tāpēc rūpīga mutes dobuma kopšanas rutīna visiem, it īpaši grūtniecēm, ir ļoti būtiska!" stāsta farmaceite.

"Laba zobu higiēna – tas ir uzlabojums dzīves kvalitātē, labāka pašsajūta, samazināta kariesa intensitāte, novērstas smaganu slimības un rezultātā – ietaupītas finanses," uzsver Apotheka farmaceite Mārīte Šukele.

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu