Vācijā aizturēti divi jaunieši, kas plānoja terora aktu Ķelnes Ziemassvētku tirdziņā (1)

TVNET
Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix

Leverkūzenes apgabaltiesa ir izdevusi aresta orderi 15 gadus vecam jaunietim no Reinas-Bergišas rajona Ziemeļreinā-Vestfālenē par islāmistu teroristu uzbrukuma plānošanu un sagatavošanu. Par to trešdien paziņoja Diseldorfas prokuratūra. Pusaudzis tika arestēts otrdien viņa dzīvesvietā veiktās kratīšanas laikā. Sīkāku informāciju prokuratūra nesniedza.

Avoti drošības iestādēs iepriekš ziņoja, ka Ziemeļreinas-Vestfālenes un Brandenburgas policija bija aizturējusi arī otru 16 gadus vecu pusaudzi. Abi esot apsprieduši savu nodomu veikt uzbrukumu “neticīgajiem”.

15 gadus vecais galvenais apsūdzētais no Ziemeļvidzemes-Vestfālenes kā iespējamos mērķus nosauca sinagogu un Ziemassvētku tirdziņu.

Lai gan sākotnēji neatbildēts paliek jautājums par šo plānu nopietnību un to, vai 15 gadus vecais jaunietis, iespējams, tikai centās padarīt sevi nozīmīgu, sazinoties ar citiem aizdomās turētajiem islāmistiem, policija piesardzības nolūkos nolēma viņu aizturēt, jo sarakstē sociālajos tīklos viņš nesen minēja konkrētu datumu un publisku vietu, kur terora akts plānots.

Kā ziņo WDR, jaunietis, kurš dzīvo Ziemeļreinā-Vestfālenē, sociālā tīkla “Telegram” grupā izplatītā videoierakstā esot aicinājis uz “svēto karu” pret Rietumiem un paziņojis par uzbrukumu Vācijā nākamajā piektdienā.

Informācija par aizdomās turamo saņemta no ārzemēm. Tērzēšanas grupā aizdomās turamais sākotnēji runājis par dažādām uzbrukuma idejām, bet galu galā tās kļuvušas “ļoti konkrētas”. Tērzēšanas dalībnieki bija vienojušies par “ļoti konkrētu Ziemassvētku tirdziņu”, kura atrašanās vietu policija neatklāj.

Ķelnes policija gan paziņoja, ka veic izmeklēšanu pret kādu jaunieti no Reinas-Bergīšas rajona par teroristu uzbrukuma plānošanu un gatavošanu “tās jurisdikcijā esošajā teritorijā”. “Mēs veicām izmeklēšanu šajā lietā Ķelnē un, pamatojoties uz pieejamajiem pierādījumiem, aizturējām jaunieti,” teikts policijas paziņojumā.

Saskaņā ar ziņojumu viņš un 16 gadus vecais jaunietis esot apsprieduši uzbrukumu ar aizdedzināšanas ierīcēm vai nelielu kravas automašīnu Ziemassvētku tirdziņam vai sinagogai Ķelnē. Saskaņā ar WDR informāciju abi jaunieši tiek uzskatīti par teroristu kaujinieku grupējuma “Islāma valsts” (IS) atbalstītājiem.

Pirms kļuva zināms par abiem arestiem, Konstitūcijas aizsardzības birojs trešdien paziņoja, ka Tuvo Austrumu konflikta kontekstā pēdējā laikā ir ievērojami palielinājies iespējamu teroristu uzbrukumu risks pret ebreju un Izraēlas personām un iestādēm, kā arī pret “Rietumiem”. Piemēram, Duisburgā oktobra beigās pēc pazīmēm par iespējamu uzbrukuma scenāriju tika arestēts islāmistu terorists.

Fakts, ka viņi, kā tiek apgalvots, bija vērsušies pret Ziemassvētku tirdziņu, atgādina 2016. gada 19. decembrī Berlīnē sarīkoto uzbrukumu Breitscheidplatz laukumā. Toreiz islāmistu terorists iebrauca Ziemassvētku tirdziņā ar nolaupītu kravas automašīnu, un šajā uzbrukumā kopumā gāja bojā 13 cilvēki.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu