Kazahstanā opozīcijas līderim piespriež septiņu gadu cietumsodu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Marats Žilanbajevs
Marats Žilanbajevs Foto: Wikipedia.org

Kazahstana trešdien prāvā, ko tiesību aizsardzības organizācijas raksturojušas kā politiski motivētu, pazīstamam nereģistrētas opozīcijas partijas līderim piespriedusi septiņus gadus cietumā.

Reformu atbalstītāju partijas "Alga Kazakhstan" ("Uz priekšu, Kazahstāna") līderis Marats Žilanbajevs daudzkārt kritizējis valdību. Kopš maija viņš atrodas ieslodzījumā.

Astanas tiesa viņam piespriedusi septiņus gadus cietumā par "ekstrēmistiskas organizācijas atbalstīšanu" un citām apsūdzībām.

Galvenās apsūdzības bija par sakaru uzturēšanu ar Muhtaru Abljazovu - trimdā mītošo opozīcijas partijas līderi un vienu no asākajiem bijušā Kazahstānas prezidenta Nursultana Nazarbajeva oponentiem.

Žilanbajevs Kazahstānā ir pazīstams garo distanču skrējējs. Viņš piedalījies vienos no smagākajiem tuksnešu maratoniem Amerikā, Āzijā, Āfrikā un Austrālijā.

Viņš ieguva plašu atpazīstamību, kad pērn Kazahstānā izraisījās protesti pret valdību. Protestiem sekoja plašas represijas un valdības atkāpšanās.

Kaut arī tika solītas reformas, valstī saglabājas nevienlīdzība un korupcija, liela problēma ir cilvēktiesību pārkāpumi, norāda aktīvisti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu