OCTA atlīdzībās par deviņiem mēnešiem izmaksāti vairāk nekā 50 miljoni eiro

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Avārija. Ilustratīvs foto.
Avārija. Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

2023. gada pirmajos deviņos mēnešos apdrošināšanas sabiedrības un Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) kopā pieņēmuši lēmumus par OCTA atlīdzību izmaksu 50,78 miljonu eiro apmērā. Analizējot datus par līdzvērtīgu periodu pērn, izmaksāto OCTA atlīdzību apmērs pieaudzis par 12,5%.

2023. gada deviņos mēnešos kopējais apdrošinātājiem pieteikto ceļu satiksmes negadījumu (CSNg) skaits bija 25 670 (par 7,61% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn). No visiem apdrošinātājiem pieteiktajiem CSNg 93,3% notikuši Latvijā, bet 6,7% - ārvalstīs. 68,4% no CSNg fiksēti ar saskaņotā paziņojuma protokolu, bet 31,6% gadījumu negadījumu fiksējusi ceļu policija.

Pēdējo piecu gadu laikā nemainīgi turpina pieaugt vidējā izmaksātā OCTA atlīdzība. LTAB apkopotā statistika liecina, ka 2023. gada pirmajos deviņos mēnešos vidējā OCTA atlīdzība bija 1492 eiro, kas ir par 6,37% vairāk nekā gadu iepriekš.

2023. gada deviņos mēnešos visvairāk apdrošinātāji atlīdzinājuši nodarītos zaudējumus transportlīdzeklim (77,1%), cietušajām personām (9,1%) un valsts, pašvaldību iestādēm par CSNg cietušo ārstēšanu, uzturēšanu ārstniecības iestādēs, kā arī izmaksātajiem pabalstiem (6,2%).

OCTA likums nosaka, ka apdrošinātāji un LTAB atlīdzina zaudējumus ne tikai par CSNg rezultātā transportlīdzeklim nodarītajiem bojājumiem, bet arī kompensē zaudējumus cietušajām personām, valstij un pašvaldībām par CSNg cietušo ārstēšanu un rehabilitāciju, piemēram, par ātrās neatliekamās palīdzības izsaukumu un cietušā nogādāšanu uz ārstniecības iestādi, ārstēšanu un uzturēšanu slimnīcā, veselības atjaunošanu rehabilitācijas centros, ja to nozīmējis ārsts saistībā ar CSNg gūtajām traumām, un citus ar veselības uzlabošanu saistītus izdevumus. Tāpat tiek atlīdzināti valsts un pašvaldību izdevumi, kuri saistīti ar CSNg cietušo slimības lapu apmaksu, pensijām un pabalstiem invalīdiem un apgādājamiem, apbedīšanas pabalstiem, tehnisko palīglīdzekļu īri vai iegādi, ceļiem, ēkām un videi nodarītajiem bojājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu