Divu nedēļu laikā sola apkopot informāciju par Krievijas pilsoņiem, kuriem būs jāpamet Latvija (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) aptuveni divu nedēļu laikā plāno apkopot informāciju par Krievijas pilsoņiem, kuri nav iesnieguši nepieciešamos dokumentus uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai Latvijā, informē pārvalde.

Imigrācijas likums paredz, ka Krievijas pilsoņiem izsniegtās pastāvīgās uzturēšanas atļaujas 2023.gada septembrī zaudēja spēku. Lai dzīvotu Latvijā, viņiem bija jāpiesakās Eiropas Savienības (ES) pastāvīgā iedzīvotāja statusam, bet tā saņemšanai viņiem PMLP jāiesniedz apliecinājums par valsts valodas zināšanām minimālā līmenī un finanšu resursu esamību.

Politiķi pēdējā brīdī pirms normu spēkā stāšanās nolēma veikt grozījumus Imigrācijas likumā, kas paredz Latvijā dzīvojošajiem Krievijas pilsoņiem vēl divus gadus, kuru laikā nokārtot latviešu valodas pārbaudi, lai varētu legāli turpināt uzturēties Latvijā. Neskatoties uz šīm izmaiņām, no septembra Latvijā dzīvojošajiem Krievijas pilsoņiem bija jānokārto vismaz termiņuzturēšanās atļauja. Kā iepriekš pauduši PMLP pārstāvji, tiem Krievijas pilsoņiem, kas nebūs neko darījuši sava uzturēšanās statusa sakārtošanai, no 2.septembra uzturēšanās atļaujas ir zudušas un viņiem sāks izsūtīt vēstules ar aicinājumu izbraukt no valsts.

PMLP atzīmē, ka Krievijas pilsoņiem, kuri līdz septembrim nav iesnieguši dokumentus ES pastāvīgā iedzīvotāja statusa pieteikšanai vai nebija veikuši pieteikšanos atkārtotai valsts valodas pārbaudei, vēl līdz šodienai ir iespēja iesniegt dokumentus uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai. Ja Krievijas pilsoņi nebūs iesnieguši PMLP dokumentus, lai turpinātu likumīgi uzturēties valstī, tām Latvijas teritorija būs jāatstāj.

Imigrācijas likuma grozījumi paredz, ka Krievijas pilsoņi, kuri nav nokārtojuši latviešu valodas pārbaudi attaisnojošu iemeslu dēļ, var pieteikties uzturēšanās atļaujai uz laiku līdz diviem gadiem.

Imigrācijas likuma grozījumi paredz, ka tie Krievijas pilsoņi, kuri nesekmīgi kārtojuši valsts valodas pārbaudi vai kuru pastāvīgās uzturēšanās atļaujas šī gada 2.septembrī ir zaudējušas spēku, jo viņi latviešu valsts valodas pārbaudi nav kārtojuši, ir tiesīgi pieteikties atļaujai uzturēties Latvijā, apņemoties tās derīguma termiņā apgūt valsts valodu un sekmīgi nokārtot pārbaudījumu.

Atļauju uzturēties Latvijā uz termiņu līdz diviem gadiem persona var pieprasīt, ja iepriekš bija pieteikusies valsts valodas pārbaudei, taču sekmīgi to nenokārtoja un pieteicās atkārtotai valsts valodas pārbaudei, vai līdz šim nav to kārtojusi attaisnojošu iemeslu dēļ.

Par attaisnojošiem iemesliem var tikt uzskatīti būtiski ar veselību saistīti iemesli vai citi no personas gribas un rīcības neatkarīgi iemesli. Pieteikums atļaujai uzturēties Latvijā pārvaldē jāiesniedz likumīgās uzturēšanās laikā, bet ne vēlāk kā līdz 2024.gada 30.martam.

Tāpat grozījumi paredz, ka jaunai pastāvīgās uzturēšanās atļaujai var pieteikties persona, kas sekmīgi nokārtojusi valsts valodas pārbaudi, taču ES pastāvīgā iedzīvotāja statusu nav varējusi iegūt prombūtnes termiņa vai nepietiekamu finanšu līdzekļu dēļ.

Līdz septembra sākumam 3541 persona nebija PMLP iesniegusi dokumentus ES pastāvīgā iedzīvotāja statusa pieprasīšanai vai nebija veikusi pieteikšanos atkārtotas valsts valodas pārbaudes veikšanai, līdz ar to šīm personām Latvijas teritorija jāatstāj līdz 30.novembrim.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu