Piektdien notiek “Delnas” rīkots pretkorupcijas pasākums

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

"Sabiedrība par atklātību "Delna"" ("Delna") 1. decembrī rīko pretkorupcijas pasākumu "Kā, sekojot naudai, atklāt negodprātīgu politiku", liecina informācija "Delnas" mājaslapā.

Pasākums notiek no plkst.16 Banku augstskolas pirmā stāvā konferenču zālē, Krišjāņa Valdemāra ielā 161, Rīgā.

"Delna" norāda, ka publiski pieejamos datus ikviens var izmantot, lai analizējot atpazītu aizdomīgas darbības, uzvedību vai finanšu darījumus, kas var liecināt par iespējamu negodprātīgu rīcību un korupciju ikdienas situācijās un augsta līmeņa jeb politiskajā jomā.

Lai rastu atbildi uz šiem jautājumiem, "Delna" aicina studentus un mācībspēkus, uzņēmējus, pilsoniskās sabiedrības organizācijas, kā arī jebkuru aktīvu iedzīvotāju vai datu entuziastu, kā arī valsts un pašvaldības iestāžu pārstāvjus apmeklēt vieslekciju un ekspertu diskusiju.

Vieslekcijā "Delnas" un Finanšu ministrijas eksperti iepazīstinās ar savu pieredzi un galvenajiem izaicinājumiem, izmantojot datus negodprātīgas rīcības un korupcijas identificēšanā. "Delna" prezentēs publiski pieejamos datus, tai skaitā atvērtos datus, kurus izmantot, lai atklātu negodprātīgu rīcību, kā arī apskatīs, kur tos meklēt un kā tiem piekļūt.

Finanšu ministrija dalīsies pieredzē, kā integrēt datu analīzi Eiropas Savienības fondu līdzekļu pārraudzībā un uzraudzībā, sniegs revīzijas iestādes piemērus par datu izmantošanu. Savukārt biedrības "Datu skola" aktīvists un SIA "Scandic Fusion" datu zinātnieks Aivis Brutāns dalīsies savā datu entuziasta pieredzē, izmantojot publiski pieejamo informāciju un atvērtos datus, lai atklātu saikni starp politiku un naudu un norādītu uz iespējamu negodprātīgu rīcību publiskajā sektorā.

Vieslekcija iezīmēs fonu ekspertu diskusijai par līdzšinējo datu izmantošanu un tās turpmāko potenciālu Latvijas valsts pārvaldē, kā arī pilsoniskās sabiedrības iespējamo lomu šajā procesā.

Diskusijā ar savu skatījumu dalīsies Iepirkumu uzraudzības biroja un Konkurences padomes eksperti. Konkurences padomes stratēģijā, par vienu no prioritātēm izvirzot inovatīvu un ilgtspējīgu darba vidi, iestāde apņēmusies izmantot digitalizācijas sniegtās iespējas un attīstīt dažādus digitālos izmeklēšanas rīkus. Labu piemēru datu izmantošanai un sabiedrības iesaistei jau rādījis Iepirkumu uzraudzības birojs, atsevišķus risinājumus, piemēram, iepirkumu "Sarkanos karodziņus", ļaujot lietot arī plašākai sabiedrībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu