Eiropas Savienības līderi dosies uz Pekinu ar vairākiem lūgumiem Sji Dzjiņpinam (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Pēc nedēļas Eiropas Savienības līderi, tostarp Eiropas Padomes un Eiropas Komisijas vadītāji Šarls Mišels un Ursula fon der Leiena, kā arī Eiropas galvenais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels ieradīsies Pekinā. Paredzams, ka Eiropas amatpersonas lūgs Ķīnas vadoni Sji Dzjiņpinu pārtraukt sankcionēto Rietumvalstu preču piegādes Krievijai caur Ķīnā reģistrētām firmām.

Kā vēsta “South China Morning Post”, eiropieši aicinās Sji vērsties pret 13 uzņēmumiem, kas piegādā Krievijai Eiropas Savienībā ražotu produkciju, kas nepieciešama bruņojuma ražošanai. Eiropas Savienības vadošās valstis, kā Vācija un Francija, arī uzskata par nepieciešamu apspriest šos jautājumus ar Ķīnas galvenajām amatpersonām.

Paredzams, ka no Sji atbildes būs atkarīgs, vai šīs 13 kompānijas tiks iekļautas Eiropas Savienības 12. sankciju paketē. Pagaidām pret tām nav noteiktas sankcijas, taču tas var mainīties, ja Ķīnas varasiestādes turpinās ļaut Eiropas preču reeksportu uz Krieviju.

Viens no sarunu tematiem Eiropas Savienības un Ķīnas sarunās būs Krievijas izvairīšanās no sankcijām, tomēr nav precizēts, par kādām tieši Ķīnas kompānijām tiek runāts. Pēc Eiropas Savienības vērtējuma, caur Ķīnu Krievijā nonāk 70% Eiropas preču, kuras ir liegts eksportēt. Tā rezultātā mikroshēmas un cita tehnoloģiskā produkcija, kas tiek izmantota bruņojumā, nonāk Krievijas rīcībā, kas to izmanto karā pret Ukrainu.

Iepriekš Eiropas Savienība veica konsultācijas ar Ķīnas vēstnieku un Tirdzniecības ministriju, kas ļāva izvairīties no piecu kompāniju iekļaušanas 11. sankciju paketē. Pekina solīja apturēt Eiropas preču piegādes Krievijai. Tā kā piegādes turpinās, Eiropas līderi ir gatavi personīgi lūgt Sji ievērot šo prasību.

Vēl viena sarunu tēma ir Ķīnas aktīvāka iesaiste Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska miera formulas sarunās. Augustā īpašais sūtnis Li Huejs piedalījās samitā Saūda Arābijā, kur izeju no kara meklēja vairāk nekā 40 valstu pārstāvji, tomēr nākamajā samitā Maltā Li nepiedalījās. Nākamais līdzīga veida samits gaidāms decembrī un Eiropas Savienība vēlas atgriezt Ķīnu pie sarunu galda.

Paredzams, ka Eiropas pārstāvji atkal aicinās Sji izmantot savu ietekmi uz Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, lai tiktu panākts miers Ukrainā, tomēr cerību uz to ir ārkārtīgi maz.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu