Noskaties Ukraiņi piemuļķo krievus ar “Su-25” lidmašīnas maketu (9)

TVNET
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Krievijas armija izmanto dronu, lai uzbruktu Ukrainas lidmašīnai, ko uzskata par iznīcinātāju “SU-25”, taču drīz vien atklājas, ka tā ir uzķērusies uz mānekļa. Pat Krievijas militārie blogeri bijuši spiesti atzīst, ka šķietamais iznīcinātājs izrādījies viltus lidmašīna.

Pašlaik sociālajos tīklos tiek izplatīts video, kurā Krievijas drons “Lancet” uzspridzina it kā Ukrainas lidmašīnu. Video ir redzams, kā drons no putna lidojuma filmē lidmašīnu, pēc tam “pievelk” to tuvāk, un beigās uz lidmašīnas korpusa redzams sprādziens. Krievijas “Telegram” kanāls “Dnipro Border Guard” ceturtdien dalījās ar video un rakstīja: “Ukrainas bruņoto spēku “SU-25” kļuva par vēl vienu mūsu “Lancet” dronu operāciju mērķi un tika iznīcināts ar precīzu trāpījumu. Lielisks darbs, puiši!”

Neilgi pēc video kopīgošanas “Telegram” kanālos vairāki Krievijas kara blogeri tomēr pauda šaubas par Ukrainas lidmašīnas autentiskumu. Pēc militāro blogeru domām, tas, kas sākotnēji izskatās pēc padomju iznīcinātāja “SU-25”, kādu Ukrainai ir vairāki, izrādās viltojums. Vairākas neatbilstības izslēdz funkcionējošas lidmašīnas iznīcināšanu, savos “Telegram” kanālos raksta blogeri.

Piemēram, ap lidmašīnu trūkst piemērotas tehnikas, un lidmašīna ir šķība, savā “Telegram” kanālā “Fighterbomber” raksta blogeris. Turklāt lidmašīna izskatās noplukusi. Bezpilota lidaparāta trieciens nav izraisījis ugunsgrēku, un uz vietas nav atradušies cilvēki. “Cik es varu spriest, tas ir vienkāršs koka gabals”.

Arī Čehijas militārais analītiķis Jakubs Janovskis, kurš raksta Nīderlandes atklātā avota izlūkošanas tīmekļa vietnei “Oryx”, uzskata, ka lidmašīna ir butaforija. “Apstiprināts, ka tas ir māneklis - diezgan labs māneklis, ko var atpazīt tikai tuvumā, jo atšķiras detaļas,” viņš raksta vietnē “X”, ievietojot īsta “SU-25” iznīcinātāja attēlu. Pirmā norāde, ka lidmašīna ir viltojums, ir pilota kabīne, stāsta Sergejs Maiers no ntv/RTL faktu pārbaudes komandas. “Pilota kabīnei ir nepareiza forma,” saka Janovskis. Turklāt spārns ap dzinēju skaidri atšķiras no “SU-25” spārna.

Prokrieviski noskaņotajā “Telegram” kanālā “Aviahub”, kuram ir vairāk nekā 15 000 abonentu, par uzbrukuma lidmašīnas attēlu rakstīts: “Spriežot pēc nobružātās pilotu kabīnes stikla imitācijas un neskaidrā starmeša stiprinājuma, varam izdarīt secinājumus: Tas noteikti ir vai nu miris lidaparāts, kas lidojis ļoti sen, vai arī no sūda uz kociņiem veidota butaforija.”

Janovskis no “Oryx” uzskata, ka spekulācijas par to, ka tā varētu būt veca lidmašīna, kas ir atjaunota, ir maz ticamas: “Struktūra tik daudzās vietās atšķiras no īstas “SU-25”, ka es uzskatu, ka tā ir paštaisīta manekena lidmašīna”. Tomēr joprojām nav skaidrs, ko Ukraina ar to vēlas panākt. Pēc Janovska domām, šādi mānekļi ir labs veids, kā panākt, lai Krievija izniekotu savu precīzi vadāmo tālākas darbības munīciju. Iepriekšējie ziņojumi par šādiem mānekļiem liecina, ka tie pat ir piesaistījuši uzbrukumus ar ballistiskajām raķetēm.

Butaforijas “diezgan vienkāršas un lētas”

Ja Krievijas bezpilota lidaparāta “Lancet” video būtu īsāks, lidaparāts nebūtu atpazīstams kā butaforija, saka Janovskis. Lai gan ukraiņu makets nebija perfekts, tas tomēr bija “ļoti labs”. Šāda veida butaforijas ir arī “diezgan vienkārši un lēti izgatavot”, ja vien neķeras pie tādām sīkām detaļām kā radara signatūra.

Lidlauks, kurā tika uzspridzināta lidmašīnas butaforija, atrodas aptuveni 70 kilometru attālumā no frontes līnijas, netālu no Krivi Rihas ciemata. Satelītu attēli apstiprina lidlauka atrašanās vietu, kas atbilst informācijai drona videoierakstā. Saskaņā ar Janvoskija teikto, Krievijas drons ir ticis garām Ukrainas pretgaisa aizsardzībai.

Vēl viens butaforijas izveidošanas iemesls varētu būt tas, ka ukraiņi vēlējās novērst uzmanību no īsto lidaparātu atrašanās vietām un aizvilināt krievus uz nepareizām pēdām. Kopš kara sākuma Ukrainas militārajiem spēkiem gandrīz katru stundu nācies pārvietot savas nedaudzās lidmašīnas, lai neļautu Krievijas droniem tās atrast un iznīcināt. Ukraina pagaidām nav komentējusi šo incidentu.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu