Šveicē sākušās spāņu sociālistu un katalāņu nacionālistu slepenās sarunas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ALBERT GEA / REUTERS

pānijas valdošā Sociālistiskā strādnieku partija (PSOE) sestdien Šveicē sākusi slepenas sarunas ar Karlesa Pudždemona vadīto katalāņu nacionālistu partiju JxCat (Kopā par Kataloniju).

Abu pušu pārstāvji Ženēvā ieradās jau dienu iepriekš, lai gan pagaidām nav zināms, vai Pudždemons sarunās piedalīsies personīgi.

Pagaidām neviena no pusēm nav izplatījusi nekādus oficiālus paziņojumus, un nav zināma pat precīza sarunu norises vieta.

Spānijas premjerministrs Pedro Sančess piekrita šīm sarunām, lai nodrošinātu katalāņu separātistu atbalstu viņa jaunveidotajai valdībai pēc jūlijā notikušajām parlamenta vēlēšanām.

Kamēr Pudždemons iestājas par Katalonijas neatkarību un atdalīšanos no Spānijas, Sančess vēlas to novērst ar dialoga un kompromisa starpniecību.

JxCat uzstāja, lai sarunas ar PSOE organizētu kāda neitrāla organizācija, kas varētu apliecināt to rezultātu un novērot panākto vienošanos izpildi.

Oficiāli joprojām tiek turēts noslēpumā, kas uzņēmies šo lomu, tomēr Spānijas sabiedriskā raidorganizācija RTVE ziņo, ka sarunas organizē šveiciešu Humanitārā dialoga centrs (HD).

Šis Ženēvā bāzētais privātais fonds, kurš jau desmitgadēm ilgi iesaistīts konfliktu risināšanā visā pasaulē, iepriekš Spānijā uzraudzījis basku separātistu teroristiskās organizācijas ETA pašlikvidāciju.

Mediji norāda, ka sarunas notiek ārpus Spānijas tādēļ, lai trimdā Beļģijā dzīvojošajam Pudždemonam būtu iespēja tajās piedalīties personīgi.

Spānijā viņš tiktu nekavējoties aizturēts saistībā ar Katalonijas neatkarības referenduma rīkošanu 2017.gadā, kad viņš ieņēma reģiona valdības vadītāja amatu.

Sančess katalāņu separātistiem apmaiņā pret viņa valdības atbalstu apsolījis arī referenduma rīkotāju amnestiju, taču to parlaments vēl nav apstiprinājis, un tam var būt nepieciešams mēnešiem ilgs laiks.

Pret to kategoriski iestājas ne tikai labējā opozīcija, bet arī daļa Sančesa pārstāvēto sociālistu.

Konservatīvā Tautas partija (PP) atkārtoti brīdinājusi, ka Sančesa rīcība apdraud Spānijas vienotību, demokrātiju un varas dalīšanas principu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu