Noskaties Raidījums noskaidrojis interesantas detaļas par Mamikina pieņemšanu darbā Valsts darba inspekcijā (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais Eiroparlamenta deputāts Andrejs Mamikins.
Bijušais Eiroparlamenta deputāts Andrejs Mamikins. Foto: Zane Bitere/LETA

Krievijas hibrīdkarš izpaužas ne tikai fiziskos uzbrukumos Latvijas robežām. Mūsu prātus un pārliecību palīdz graut daudzi Putina fani. Viens no viņiem, Andrejs Mamikins, pārcēlies uz Maskavu, vēsta "Nekā Personīga".

Raidījums uzzinājis vairākas interesantas detaļas par to, kā pirms diviem gadiem notika viņa pieņemšana darbā Valsts darba inspekcijā. Kā inspekcija nemākulīgi centās viņu atlaist. Un kā mēs visi no valsts budžeta Mamikinam divus gadus esam maksājuši algu.

Tagad tiesa par atlaišanu beidzot beigusies. Bet vēl decembrī Mamikinam tiks samaksāts par neizlietoto atvaļinājumu. Darba vietā, kurā viņš nostrādāja 2 nedēļas.

Valsts darba inspekcijā 2021.gada 1.oktobrī darbā pieņemts Andrejs Mamikins. Šiltītē pie viņa kabineta bija rakstīts - stratēģiskās komunikācijas vadītājs.

2020.gada beigās pasaulē plosījās COVID pandēmijac un inspekcijas vadība nolēma, ka nepieciešams uzlabot iestādes tēlu. Tika izveidots darba apraksts jaunai amata vietai - "stratēģiskās komunikācijas vadītājs". Pretendentiem algā solīts nedaudz virs 1000 eiro pirms nodokļu nomaksas. Darbinieku nesekmīgi meklējuši paši, pēc tam izsludināts konkurss. Pieteicies tikai viens interesents - Andrejs Mamikins. Izveidota konkursa komisija un attālināti vienīgais kandidāts iztaujāts.

Valsts darba inspekcijas konkursa komisija iestādes vadītāja Renāra Lūša vadībā Mamikinu akceptē kā derīgu jaunajam amatam. 2021.gada 1.oktobrī Mamikinam piešķirts kabinets, pie ieejas tajā piestiprināts vārds un amats. Viņam liek parakstīt vairākus dokumentus un apliecinājumus par interešu konflikta neesamību. Vienu nedēļu jaunais komunikācijas stratēģis nostrādājis tur. Otrajā COVID dēļ darbs pārcelts attālināti.

Bet jau 14.oktobrī pēc Labklājības ministra Gata Eglīša mudinājuma izvērtēt jauno darbinieku rūpīgāk Mamikinam darbs uzteikts.

Un par pamatu atlaišanai kalpojusi intervija ar no Gaiļezera slimnīcas atlaisto skandalozo feldšeri COVID noliedzēju, kas publicēta laikā, kad Mamikins jau strādājis valsts darbā.

Jau pēc mēneša Mamikins vēršas tiesā un atlaišanu apstrīd. Kā skaidro Valsts darba inspekcija - Mamikina darba līgumu gatavojusi Labklājības ministrija.

Kļūdas dēļ tajā nebija noteikts pārbaudes laiks.

Tāpēc vispirms Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa un pēc tam arī Rīgas apgabaltiesa pagājušā gada jūnijā nolēma, ka atlaišana bijusi pretlikumīga. Kā liecina raidījuma rīcībā esošais tiesas spriedums - tiesa lika Valsts darba inspekcijai Mamikinam izmaksāt 10 104 eiro 68 centus kā nesaņemto algu un viņš darbā atjaunots.

Pa šo laiku Valsts darba inspekcija ir likvidējusi stratēģiskās komunikācijas vadītāja amata vietu, un Mamikinam tiek noteikta dīkstāve.

Tas nozīmē - viņš nestrādā, bet algu katru mēnesi turpina saņemt.

Kā liecina inspekcijas sniegtās ziņas - tās apmērs ir 1318 eiro bruto. Mamikins ir iestājies Vitālija Reinbaha pašvaldību organizāciju un valsts iestāžu arodbiedrībā, kas viņu aizstāv un iebilst pret mēģinājumiem atkal atlaist. Valsts darba inspekcija pagājušā gada 27.septembrī vēršas tiesā, lai panāktu darba līguma izbeigšanu. Tiesa ilgst gadu, un tikai šī gada 16.oktobrī Rīgas pilsētas tiesa prasību apmierina. Mamikins to nepārsūdz, un 7.novembrī spriedums stājies spēkā.

 Pret Valsts darba inspekcijas direktoru Renāru Lūsi uzreiz pēc pirmā mēģinājuma Mamikinu atlaist bija sākta disciplinārlieta. Tajā secināts, ka viņš, vadot iestādi un konkursa komisiju, pienākumus ir veicis nolaidīgi un nekvalitatīvi, diskreditējot ne tikai sevi, bet arī iestādi un valsti. Valsts interesēm esot nodarījis kaitējumu, tomēr tas nav atzīstams par būtisku. Pārkāpumam esot gadījuma raksturs, un tas izdarīts aiz rupjas neuzmanības. Turklāt Lūsis pats pēc savas iniciatīvas esot novērsis disciplinārpārkāpuma sekas - atbrīvojis no darba darbinieku, kurš neatbilst amata prasībām. Par to visu Renārs Lūsis saņēmis rājienu. Viņš sodam nav piekritis, šogad februārī vērsies tiesā, bet viņa pieteikums noraidīts, un 29.martā tas stājies spēkā. Tiesa gan, šis izvērtējums notika vēl pirms Mamikina atjaunošanas darbā un nevērtējot faktu, ka viņam no valsts izmaksāti aptuveni 20 tūkstoši eiro.

Ministrijas darbiniece, kura gatavoja kļūdaino Mamikina darba līgumu, ministrijā vairs nestrādājot, jo darbu pati esot pametusi.

Kādā mājā Dārzciemā, Skudru ielā, nesen dzīvoja Andrejs Mamikins ar ģimeni. Kā redzams pēc pieputinātajiem pievedceļiem un pagalma, šobrīd te neviena nav un māja stāv tukša.

Kā liecina publiski pieejamie Zemesgrāmatas dati, šo māju par 290 tūkstošiem eiro 2015.gadā iegādājusies Mamikina sieva Natālija. Darījumam ņemts kredīts Swedbankā. Jau 2019.gadā datu bāzē izdarīta atzīme, ka hipotēka ir dzēsta.

Andrejs Mamikins tagad kļuvis par TV zvaigzni Maskavā. Dažādos Kremļa kontrolētos kanālos nomelno Latvijas valsti, tās amatpersonas. Pirms trim nedēļām arī sniedzis plašu interviju Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko kontrolētajai ziņu aģentūrai BELTA. Tikmēr Latvijas Valsts drošības dienests atbildē Nekā personīga nekomentē, kā norit sāktā krimināllieta par Mamikina naidīgajiem izteikumiem galēji reakcionārajā krievu televīzijas kanālā “Cargrad”, kurā viņš paziņoja, ka Krievija veic varenu un svētu lietu Ukrainā.

Drošības dienests tikai norāda, ka Mamikina piemērs apliecina, cik ļoti būtu nepieciešams Saeimā pieņemt grozījumus, kas valsts un pašvaldību iestādēs ļauj nodarbināt tikai tādas personas, kuras ir lojālas Latvijas Republikai un tās Satversmei.

Mediji rudenī ziņoja, ka Mamikina ģimene konfliktēja ar kompānijas GASSO darbiniekiem, kuri bez aicinājuma pie Mamikina ieradās mājās saistībā ar iespējamu gāzes noplūdi.

Mamikins nav bijis uz vietas, un Gaso darbiniekiem ar viņa dēlu izcēlies kautiņš. 

Valsts policija noskaidroja, ka Mamikinam jaunākajam nodarīti maznozīmīgi miesas bojājumi. Taču tiesībsargi konstatēja, Gaso darbinieki aizstāvējušies, un 21.novembrī šis administratīvā pārkāpuma process izbeigts.

 
Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu