Atsevišķās Eiropas valstīs "Hamās" agresija pret Izraēlu ir radījusi iekšpolitiskus strīdus, norāda Ijabs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ijabs.
Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ijabs. Foto: Lita Millere/LETA

Atsevišķās Eiropas valstīs "Hamās" agresija pret Izraēlu ir radījusi iekšpolitiskus strīdus un konfliktus, Latvijas Radio sacīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Ivars Ijabs (AP).

Komentējot, vai starp Izraēlu un "Hamās" notiekošais, nav novirzījis eiropiešu uzmanību no Ukrainas, politiķis pieļāva, ka lielākā daļa eiropiešu labi saprot, ka patiesībā tas viss ir viena un tā paša procesa daļa - rietumu tiesiskās, demokrātiskās civilizācijas cīņa par savām vērtībām dažādās formās un ar dažādām rokām.

Taujāts, vai valstīs, kurās pasliktinājusies drošības situācija lielā musulmaņu imigrantu īpatsvara dēļ, nepastāv riski izpausties politiskajiem spēkiem, kuri ir cīnījušies ne tikai pret migrantiem, bet arīdzan pauž nelabvēlīgu attieksmi pret Ukrainu, EP deputāts uzsvēra, ka mūsu uzdevums ir noturēt Eiropā centrisko, saprātīgo vairākumu, tai skaitā atklāti runājot arī par migrāciju.

Pēc Ijaba paustā, atsevišķās valstīs ir noklusētas problēmas, kas saistītas ar migrāciju. Par to nav bijis pieņemami runāt un tas nav bijis arī publiskā darba kārtībā. Tas dod galēji labējo populistu rokās instrumentus, jo viņi ne tikai iestājas pret Ukrainu un par "Hamās", bet ietur arī pietiekami skaidru eiroskeptisku līniju.

"Manuprāt, tas ir gana nopietns risks, kas atbalsojās daudzās valstīs. Migrācija ir reāla problēma, ar kuru nevar tikt galā jau vairākus gadus, mēģinot izveidot Eiropā tam vienotu pieeju," sacīja politiķis.

Viņa ieskatā, Eiropai vajadzētu vērsties pret nelegālo imigrāciju. Viens no veidiem, kā to paveikt, varētu būt padarīt pastāvošo ES robežsardzes aģentūru "Frontex" par kopīgu robežsardzi Eiropā. Ja patlaban aģentūra uz robežas reģistrē patvēruma meklētājus, tad nākotnē cilvēki no citām valstīm reāli varētu palīdzēt sargāt robežas.

"Tā ir viena no lietām, ar kuru vajadzētu tikt galā vēl šim EP un Eiropas Komisijas sasaukumam. Manuprāt, ir skaidrs, ka mēs nespēsim noturēt to brīvības telpu ES ar Šengenas brīvajām robežām, ja mēs labāk nekontrolēsim ārējās robežas. ES ārējās robežas nav tikai stāsts par Vidusjūru, bet tas ir arīdzan stāsts par Krieviju un Baltkrieviju," pauda EP deputāts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu