NOSKATIES "Ietaupīt nesanāk!" Nosiltināta nama iedzīvotāji Jelgavā šaubās par alokatoru lietderību (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
"Ietaupīt nesanāk!" Nosiltināta nama iedzīvotāji Jelgavā šaubās par alokatoru lietderību
"Ietaupīt nesanāk!" Nosiltināta nama iedzīvotāji Jelgavā šaubās par alokatoru lietderību Foto: Ekrānuzņēmums no "Bez Tabu" sižeta

Pēc nama siltināšanas Jelgavā tā iedzīvotāji cerēja, ka "zāle būs zaļāka" un rēķini par apkuri – mazāki. Vairākus gadus tā arī bija, taču nu jau divas apkures sezonas iedzīvotāji ir neizpratnē par siltuma patēriņa aprēķinu. Dzīvokļu radiatoriem uzstādīti alokatori, tomēr tie vairs nesamazina rēķinus, vēsta televīzijas kanāla TV3 raidījums "Bez tabu".

Svētes ielas 28. nama Jelgavā iedzīvotāja Skaidrīte dzīvo mājā, kas renovēta 2015. gadā. Vairākus gadus iedzīvotājus apmierināja gan nama vizuālie uzlabojumi, gan apkures rēķini. Krietni ietaupīt palīdzēja visiem radiatoriem uzstādītie alokatori, siltuma maksas sadalītāji. Alokators ļauj katrā dzīvesvietā uzskaitīt patērētā siltuma proporciju pret visu dzīvokļu patēriņu un maksāt par patērēto.

"Katram dzīvoklim pilnīgi atsevišķi var nogriezt [radiatorus], aizgriezt pavisam ciet. Katram ir uzskaite, katru attālināti nolasa. Nevarēja sūdzēties. Tiešām liels paldies par to!" raidījumam stāsta Skaidrīte.

Ilgus gadus attiecība rēķinos bija konstanta – 70:30. Lielāko daļu no kopējās summas veidoja individuālais patēriņš. Tomēr kopš iepriekšējās apkures sezonas individuālās patēriņa uzskaites ar alokatoriem loma rēķinos samazinājusies.

Jauno siltuma patēriņa aprēķina kārtību visos ar alokatoriem aprīkotajos namos diktē valsts. Otro sezonu alokatoru (individuālā patēriņa) rādījumu proporcija atkarīga no ārgaisa temperatūras. Jo ārā aukstāks, jo lielāka alokatoru rādījumu ietekme uz gala patēriņu. Ekonomikas ministrijā skaidroja – šāda kārtība ieviesta, lai pasargātu, piemēram, sānu dzīvokļu pie ārsienām iedzīvotāju maciņus.

Ekonomikas ministrija raidījumam norāda, ka jaunā aprēķina kārtība izlīdzina rēķinus, paglābjot atsevišķu dzīvokļu iemītniekus no ekstremāli augstiem rēķiniem. Jaunā aprēķina metode ieviesta pērn.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu