Norvēģijas arodbiedrība draud uzņēmumam "Tesla" ar protestiem (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Norvēģijas lielākā privāto sektoru pārstāvošā arodbiedrība "Fellesforbundet" trešdien paziņoja, ka bloķēs "Tesla" automašīnu tranzītu uz Zviedriju, ja ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums atteiksies Zviedrijā parakstīt darba koplīgumu.

"Ja tas netiks izdarīts līdz 20.decembrim, mēs rīkosimies," norāda "Fellesforbundet", taču neatklāj, kādi tieši pasākumi paredzēti. "Tas ir skaidrs vēstījums "Tesla", ka tas nespēs novirzīt Zviedrijai paredzētās "Tesla" automašīnas uz Norvēģiju."

Sākotnēji aptuveni 130 mehāniķi desmit "Tesla" remontdarbnīcās septiņās Zviedrijas pilsētās streikot sāka 27.oktobrī. Kopš tā laika šis streiks ticis paplašināts, aptverot arī remontdarbnīcas, kas apkalpo dažādu zīmolu automobiļus, un šīs remontdarbnīcas pārtraukušas remontēt "Tesla" automašīnas.

Vienlaikus visās Zviedrijas ostās apturēta automašīnu "Tesla" izkraušana.

Arodbiedrība "IF Metall" skaidro, ka "Tesla" mehāniķi streikot sākuši, lai protestētu pret autoražotāja nevēlēšanos parakstīt darba koplīgumu.

Arodbiedrība arī kritizē "Tesla" par sistēmisku streiklaužu izmantošanu, un daļa Zviedrijai paredzēto elektroauto piegāžu tikušas novirzītas caur Norvēģijas un Dānijas ostām.

Otrdien Dānijas lielākā arodbiedrība 3F paziņoja, ka transporta nozarē strādājošie 18.decembrī rīkos streiku, lai solidarizētos ar "Tesla" darbiniekiem Zviedrijā.

"IF Metall"norāda, ka "Tesla" darbiniekiem ir zemākas algas, viņiem atšķiras apdrošināšanas nosacījumi un ir zemākas pensijas nekā citiem nozares darbiniekiem.

Darba koplīgumi, par kuriem vienošanās tiek panāktas katrā nozarē atsevišķi, ir Zviedrijas darba tirgus modeļa pamatā, aptverot gandrīz 90% Zviedrijā nodarbināto un garantējot standarta algas un darba apstākļus.

"IF Metall" arī uzsver, ka darba koplīgumi ļauj uzņēmumiem darboties vienādos apstākļos, likvidējot risku, ka kāds darba devējs varētu kropļot konkurenci nozarē, saviem darbiniekiem nosakot sliktus darba apstākļus.

"Tesla" esot informējusi arodbiedrību, ka neparakstīs darba koplīgumu, jo uzņēmums darba koplīgumus neslēdzot nekur pasaulē.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu