"Hamas" teroristiskais uzbrukums 7. oktobrī daudziem no mums sagrāva priekšstatus par miera nodrošināšanas nosacījumiem Tuvajos Austrumos un pasaulē kopumā. Mēs joprojām nespējam atgūties no šīs dienas šausmām. Veicot uzbrukumu, "Hamas" viegli pārvarēja Izraēlas tehnoloģiski attīstītās aizsardzības sistēmas, nesastopoties ar nekādu organizētu pretestību. Tās kaujinieki spēja nogalināt vairāk nekā 1200 izraēliešu (galvenokārt civiliedzīvotāju) un aizvest uz Gazu vairāk nekā 200 ķīlnieku, turklāt lielu daļu slaktiņa pārraidot sociālajos medijos.

Kā tas varēja notikt? Izraēlai ir spēcīgākā armija un labākie izlūkdienesti Tuvajos Austrumos, un tā, domājams, izseko visas teroristiskās aktivitātes un draudus abās savas robežas pusēs. Tomēr to nesagatavotu pārsteidza grupējums, kas darbojās tikai no izolētā un rūpīgi uzraudzītā Gazas anklāva.

7. oktobra notikumi sagrāva daudzas ilūzijas. Gan ārējie vērotāji, gan "insaideri" bija raduši uzskatīt, ka gadu desmitiem ilgušais konflikts starp Izraēlu un palestīniešiem ir neatrisināms un tātad to var tikai mēģināt savaldīt. Jaunā cerība bija tāda, ka Izraēla varētu panākt mieru un nodibināt diplomātiskās attiecības ar kaimiņos esošajām arābu valstīm, neatrisinot Palestīnas jautājumu vai pat nepievēršot tam uzmanību. Miers Tuvajos Austrumos tiktu panākts, neiesaistot palestīniešus un neveidojot Palestīnas valsti. Tagad mēs zinām, ka tā bija ilūzija.