Pirmdien vairākiem Latvijas žurnālistiem Izraēlas vēstniecībā tika demonstrēti kadri no "Hamās" kaujinieku 7. oktobrī sarīkotā slaktiņa, kurā tika nogalināti 1400 cilvēku un vēl aptuveni 240 saņemti gūstā. Redzētais ir šaušalīgs. "Mēs nezinām, vai vairums no viņiem vairs ir dzīvi. Gūstekņu ģimenēm tas ir ārkārtīgi smagi, jo daļa no viņiem labāk zinātu, ka viņi ir miruši, nevis būtu neziņā par to, kas ar viņiem notiek "Hamās" gūstā un vai viņi kādreiz atgriezīsies," saka Izraēlas vēstniece Latvijā Šārona Rapaporta-Palgi.

Vēstniecībā tika rādīts vairāk nekā 40 minūšu ilgs materiāls, ko apkopojuši Izraēlas bruņotie spēki. Daži video ir bijuši publicēti sociālajos tīklos – piemēram, video, kurā "Hamās" teroristi izrāda Šani Lukas nekustīgo ķermeni ar lauztām kājām –, taču vairums iegūti no kamerām, kas bija piestiprinātas (acīmredzot nogalināto vai gūstā saņemto) kaujinieku apģērbam, videoreģistratoru un novērošanas kameru ierakstiem un pārtvertās teroristu saziņas.

Dažas ainas īpaši iespiežas atmiņā. Kibucā uzstādītās novērošanas kameras fiksē, kā tēvam ar diviem sākumskolas vai pamatskolas vecuma dēliem neizdodas paslēpties no iebrucējiem. Viņi bērnu acu priekšā ieved tēvu mazā telpā un iemet iekšā granātu. Pilnīgā izmisumā esošie puikas, no kuriem viens ir zaudējis aci, tiek nosēdināti virtuvē, tikmēr "Hamās" kaujinieks neliekas traucēties – atver ģimenes ledusskapi un padzer kolu.

Mūzikas festivālā, kurā "Hamās" nogalināja 260 cilvēkus, kāds vīrietis filmē mazu telpu. Ārpusē mētājas sievietes līķis. Arī telpā ir līķi, kā arī ievainotie, vienam no tiem ir vaļējs lūzums kājā. Filmētājs pavērš objektīvu pret sevi. Viņa šausmās ieplestajās acīs redzamas nāves bailes, nekontrolējami klab zobi.

Telefona kamera pa gaiteņiem un telpām seko apmēram metru platai asins sliedei. Var noprast, ka pa to vilkti daudzi līķi.

Vīrietim, kam plūst asinis no vēdera, "Hamās" kaujinieks ar lāpstai līdzīgu priekšmetu mēģina nocirst galvu. Mēģina ilgi.

Apdedzis sievietes līķis ar atkailinātu ķermeņa apakšdaļu. Citi dedzināti līķi – vienam mutē iebāzta lupata, citam rokas sasietas aiz muguras. Ļoti daudz līķu, tai skaitā bērnu. Iebrukuma sākumā "Hamās" kaujinieki nešķirojot nošauj visus, kas gadās ceļā, vai nu vienkārši tāpat, vai lai nozagtu automašīnu.

Šie paši kadri tikuši demonstrēti Izraēlas parlamenta Kneseta deputātiem, vēstniekiem un ārvalstu žurnālistiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X