«Tāpēc, ka eksistē interseksuāli un transseksuāli cilvēki, nemainās dzimuma definīcija. Interseksuāli un transseksuāli cilvēki, ja viņi spēj vairoties, tad to dara kā sievietes vai vīrieši.» Tā sarunā ar TVNET norāda LU Bioloģijas fakultātes docents Aivars Cīrulis. Sarunas laikā TVNET raidījumā «Pulss» viņš skaidro, ka sabiedrībai jāspēj būt iejūtīgai pret cilvēkiem, kas identificējas ar kādu dzimti un jālieto vietniekvārdi, kas atbilstoši situācijai.

Cīrulis uzsver: "Cilvēkiem hermafrodītisms neeksistē. Un evolucionārie biologi hermafrodītismu neuzskata par trešo dzimumu, bet par dzimumu apvienojumu vienā indivīdā. Un arī hermafrodīts vairojas kā sievišķais vai vīrišķais dzimums konkrētajās sugās, kur tas eksistē. Un tad ir transseksualitātes gadījums, kad cilvēks cenšas mainīt dzimumu fenotipiski. Bet pilnībā dzimums patiesībā netiek mainīts – jo neviens transseksuāls cilvēks nespēj radīt pēcnācējus pretējā dzimumā.

Šeit mēs runājam par dzimuma spektru – ir atsevišķas pazīmes, kas ļoti mazam cilvēku daudzumam nesakrīt. Taču šis nav reāls spektrs – cilvēka ādas krāsa ir spektrs, cilvēka augums ir spektrs, bet dzimumi ir tikai divi. Un tad ir ar dzimuma attīstību saistītās novirzes, kas izpaužas tikai dažos elementos. Bet tas pats par sevi nav dzimums, bet ar dzimumu saistīta pazīme."

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X