Saskaņot dronu lidojumus varēs mobilajā lietotnē (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Drons. Attēls ilustratīvs.
Drons. Attēls ilustratīvs. Foto: Semisatch/Shutterstock

Drīzumā sāks darboties Civilās aviācijas aģentūras (CAA) dronu pārvaldības un uzraudzības sistēma, kurā būs uzlabota pakalpojumu saņemšana, kā arī sistēmu varēs lietot mobilajā lietotnē, informē CAA pārstāvji.

CAA pārstāvji norāda, ka jaunajā platformā būs ērtāks lidojumu pieteikšanas un saskaņošanas process, savukārt kontrolējošām iestādēm - plašākas monitoringa iespējas.

Vienlaikus sistēmā būs jāreģistrējas visiem dronu lietotājiem, kuri pilotē vairāk nekā 250 gramus smagu dronu.

Tāpat CAA atzīmē, ka sistēmu ikdienā praktiski izmantos dronu īpašnieki un lietotāji, lai reģistrējoties, iegūtu īpašumā esošo gaisa kuģu marķēšanai paredzētos numurus, tālvadības pilotiem nepieciešamo kvalifikāciju, pieteiktu lidojumus, kā arī uzraugošās iestādes kā valsts aģentūra - CAA, Valsts policija, pašvaldības policijas, Valsts robežsardze, Nacionālo bruņoto spēku Militārā policija un citi.

Savukārt "ZZ Dats", kas ir sistēmas izstrādātāja, projektu vadītāja Marina Brēmane norāda, ka jaunajā sistēmā būs redzama ģeogrāfisko zonu karte, piemēram, lai redzētu noteiktos ierobežojumus un varētu pieteikt un saskaņot drona lidojumu, bet, piemēram, virs starptautiskās lidostas "Rīga" lidojumi ar bezpilota gaisa kuģiem ir īpaši jāsaskaņo ar VAS "Latvijas gaisa satiksme".

No 2025.gada drona pilota pienākums būs pirms lidojuma lietotnē pārbaudīt, vai attiecīgajā zonā nav kādas izmaiņas, vai drīkst tobrīd lidot - pašlaik šī informācija ir pārbaudāma "www.airspace.lv". Savukārt bezpilota kuģu lidojumu uzraugošās iestādes varēs tīmekļa vietnē vai lietotnē pārliecināties, kuri droni ir pieteikti lidojumam un attiecīgajā zonā drīkst atrasties, attiecīgi reaģēt, ja notiek nesankcionēts drona lidojums, skaidro Brēmane.

Tāpat viņa norāda, ka nepilngadīgie no 16 gadu vecuma paši varēs iegūt drona ekspluatanta numuru un patstāvīgi reģistrēt drona lidojumu.

Vienlaikus CAA direktors Māris Gorodcovs atzīmē, ka izveidotā sistēma ļaus daudziem dronu lietotājiem gaisa telpu izmantot droši, papildinot, ka sistēma veicinās izpratni, kā arī mazinās dronu jomas radītos riskus pilotējamai aviācijai un sabiedrībai kopumā.

LETA jau rakstīja, ka šā gada februāra beigās CAA atklātajā konkursā "Bezpilota gaisa kuģu pārvaldības un uzraudzības sistēmas informācijas sistēmas infrastruktūras izveide" par uzvarētāju atzina informācijas tehnoloģiju uzņēmumu "ZZ Dats".

Bezpilota gaisa kuģu jeb dronu pārvaldības un uzraudzības sistēma tiek ieviesta ar mērķi uzlabot gaisa satiksmes drošību, tostarp samazināt neautorizētus dronu lidojumus lidlauku tuvumā, kas nereti ir par iemeslu traucētiem komercaviācijas un vispārējās aviācijas gaisa kuģu lidojumiem, kā arī palielināt saskaņoto lidojumu skaitu. To plānots īstenot, saprotamā veidā nododot dronu lietotājiem informāciju par noteiktajiem ierobežojumiem. Dronu uzraudzības un pārvaldības sistēmas pamatā būs datu apstrāde par bezpilota gaisa kuģu operācijām.

Bezpilota gaisa kuģu pārvaldības un uzraudzības sistēmas izveidi Latvijā CAA īsteno Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta "Bezpilota gaisa kuģu pārvaldības un uzraudzības sistēmas ieviešana" ietvaros, ar mērķi veicināt vides un drošības pasākumus Rīgas un Liepājas lidostās un uzlabot drošību Latvijas gaisa telpā. Kopējās attiecināmās projekta izmaksas - 1 764 706 eiro, tostarp Kohēzijas fonda finansējums ir 1,5 miljoni eiro.

Kompānija "ZZ Dats" 2022.gadā strādāja ar 13,797 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 11,8% vairāk nekā 2021.gadā, bet kompānijas peļņa samazinājās par 21,2% - līdz 1,806 miljoniem eiro.

"ZZ Dats" reģistrēta 1995.gadā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 40 000 eiro, liecina informācija "Firmas.lv". Uzņēmums pieder Mārim Ziemam (52,5%) un Ingai Ziemai (47,5%).

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu