Tieslietu ministrija: Ministru kabinets nav tiesīgs lemt lietas saistībā ar Centrālo vēlēšanu komisiju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Ministru kabinets (MK) nav tiesīgs izlemt lietas saistībā ar Centrālo vēlēšanu komisiju (CVK) un tās pieņemtajiem lēmumiem, secināts Tieslietu ministrijas (TM) sagatavotajā informatīvajā par izmaiņām CVK institucionālajā pārvaldībā.

Valdība otrdien iepazinās ar attiecīgo informatīvo ziņojumu. Tajā ir sniegts konstitucionālais izvērtējums par CVK institucionālo statusu un pārvaldību, kā arī secinājumi par CVK institucionālā statusa izmaiņām, uzraudzību, vēlēšanu kārtības grozīšanu un politikas izstrādi.

Tieslietu ministrijā norāda, ka Latvijas likumdevējs ir identificējis CVK nepieciešamību un likumdošanas ceļā ir noregulējis šīs iestādes tiesisko statusu.

CVK institucionālā statusa izmaiņas, vēlēšanu kārtības grozīšana un politikas izstrāde Satversmes un tajā ietverto vispārējo tiesību principu ietvarā ir vienīgi likumdevēja prerogatīva un Ministru kabinetam (MK) nav piešķirtas pilnvaras lemt par institucionālā statusa izmaiņām. MK ir atbrīvots no politiskās atbildības par patstāvīgajai valsts iestādei nodoto kompetenci.

Par CVK nodotās kompetences īstenošanu ir atbildīga Saeima un tikai likumdevējs nepieciešamības gadījumā var lemt par CVK kapacitātes stiprināšanu, resursu palielināšanu, kā arī darbības uzraudzībai likumā noteikt efektīvus mehānismus.

CVK to funkciju veikšanai ir svarīgi atrasties ārpus politiskās varas ietekmes un tātad arī ārpus valdības padotības institucionālās sistēmas. Izveidojot CVK, tika samazināta politiskā ietekme uz attiecīgo iestādi un tās vadībai tika piešķirtas papildu neatkarības garantijas. Šīs institūcijas pastāvēšana ārpus Ministru kabineta padotības sistēmas Latvijā ir pamatota un attaisnojama.

Izpildvara iesaistās centrālās vēlēšanu komisijas darbībā vienīgi tehniskā nodrošinājuma jautājumu risināšanai, gatavojoties vēlēšanām un vēlēšanu norises laikā. Minētais jau izriet no likuma "Par Centrālo vēlēšanu komisiju", kas neliedz CVK sadarboties ar attiecīgajām institūcijām, lai risinātu ar vēlēšanu un tautas nobalsošanas un likumu ierosināšanas sagatavošanu un norisi saistītus jautājumus.

CVK statuss un darbība atbilst Satversmē nostiprinātajiem principiem un Venēcijas komisijas Labās prakses vēlēšanu jautājumos kodeksā noteiktajiem principiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu