Latvijas veterinārārsti neatbalsta dzīvnieku totālo sterilizāciju (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Suņi jaunajā dzīvnieku patversmē "Labās mājas.
Suņi jaunajā dzīvnieku patversmē "Labās mājas. Foto: Evija Trifanova/LETA

Veterinārārsti neatbalsta priekšlikumu grozījumiem Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas paredz Latvijā ieviest totālo sievišķā dzimuma suņu sterilizāciju, informēja Latvijas Veterinārārstu biedrībā (LVB).

Kā skaidro LVB, pētījumi rāda, ka sterilizētiem suņiem sterilizācija var radīt veselības traucējumus, tāpēc vairākās valstīs dzīvnieku sterilizācija netiek atļauta, ja tam nav medicīnisku indikāciju.

LVB priekšsēdētājs Ilmārs Dūrītis norāda, ka sterilizācija kā populācijas kontroles metode pasaulē ir plaši izplatīta un joprojām ir atbalstāma ielas un patversmes dzīvniekiem. Vienlaikus, pateicoties valstīm, kur sterilizēto dzīvnieku skaits sasniedza pat 80% no kopējās populācijas, veterinārajiem zinātniekiem ir bijusi iespēja veikt plašus pētījumus, kas ļāvuši secināt, ka sterilizācijas ietekme uz organismu nav tik pozitīva, kā tika uzskatīts agrāk.

Viņš atzīmē, ka nesenie pētījumi par sterilizācijas ietekmi uz dzīvnieka organismu būtiski maina sabiedrības izpratni par sterilizāciju kā operāciju, ko iesaka katram. Atsevišķās valstīs jau sāktas diskusijas par klīniski veselu dzīvnieku sterilizēšanas aizliegumu vai, piemēram, Norvēģijā šāds aizliegums jau ir ieviests. Tur veterinārārsts drīkst operāciju veikt, tikai balstoties uz objektīvām indikācijām.

Cita starpā LVB min, ka sterilizētiem suņiem saskaņā ar pētījumu datiem biežāk novērota aptaukošanās, dzemdes "celma " granuloma un piometra, urīna nesaturēšana, urīnakmeņu veidošanās, uzvedības problēmas, kognitīvas disfunkcijas sindroma attīstība, autoimūnas un hormonālas saslimšanas, ortopēdiskās problēmas, kā arī suņiem ir palielināts risks veidoties dažāda rakstura ļaundabīgiem jaunveidojumiem.

LVB skaidro, ka biedrības "Dzīvnieku policija" un saistīto biedrību pieprasītie grozījumi ne tikai paredz pilnīgi visu mājas dzīvnieku sterilizēšanu Latvijā, nesterilizēto dzīvnieku īpašnieku aplikšanu ar nodevu, bet arī to, ka katram kaķenes un kuces īpašniekam savs dzīvoklis vai māja ir jāreģistrē kā potenciālā dzīvnieku pavairošanas vieta ar tam sekojošu Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) regulāru uzraudzību.

Jau ziņots, ka Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā turpinās izskatīt trešdien, 13.decembrī.

LVB ir brīvprātīga sabiedriska organizācija, kas apvieno veterinārmedicīnas izglītību ieguvušus veterinārārstus un Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes studentus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu