Lauku ģimenes ārstu asociācija neatbalsta ieceri valsts apmaksātus pakalpojumus sniegt četras dienas nedēļā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska
Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija (LLĢĀA) iebilst iecerei, kas paredz valsts apmaksātu pakalpojumu sniegšanu četras dienas nedēļā, piekto atvēlot privātpakalpojumu sniegšanai, pauda asociācijas prezidente Līga Kozlovska.

Viņa uzsvēra, ka šāda primārās veselības aprūpes pieejamība lauku reģionos nav iespējama, jo kopumā ģimenes ārstu tajos nav daudz. Patlaban lielākā ģimenes ārstu ir senioru vecumā, taču, ja to nebūtu, tad, iespējams, primārā aprūpe reģionos nebūtu pieejama vispār, jo jauno speciālistu tikpat kā nav.

"Es pati ar savu lielo praksi nevaru iedomāties, kā varētu strādāt četras dienas. To mēs visi redzam pirms un pēc garajām brīvdienām, kad ģimenes ārstu prakses ir pārpildītas ar lielu pacientu plūsmu. Gan ģimenes ārsti, gan viņu komanda ir pārstrādājusies, jo, piemēram, mazākās praksēs nevar pieņemt pacientus četrās stundās. Tad arī visi izdeg," skaidroja Kozlovska.

Viņas vērtējumā, darbam ir jābūt plānveida, bet veselības aprūpei - pieejamai. Tāpat ir jābūt pamatnoteikumiem, lai ģimenes ārstu prakses varētu normāli strādāt atbilstoši valsts apmaksātajiem pakalpojumiem.

Kozlovska arī uzsvēra, ka liela nozīme arī finansējumu palielinājumam primārajai veselības aprūpei 2024.gadā. Tas nepieciešams prakšu uzturēšanai, komandas palielināšanai ar valsts apmaksātu papildus darbinieku, manipulāciju apmaksai un lauku atbalsta koeficienta sistēmas izveidei.

Paredzēts, ka līdz nākamā gada 1.februārim Veselības ministrija ar ģimenes ārstu asociācijām būs sagatavojušas informatīvo ziņojumu Ministru Kabinetam par ģimenes ārstu rezultatīvajiem rādītājiem pacientu aprūpē. LLĢĀA jau ir iesniegusi priekšlikumus par pacientu profilakses, onkoloģisko skrīningu, vakcinācijas, hronisko pacientu aprūpes procesa un digitalizācijas uzlabošanas nepieciešamību.

"Katru nedēļu notiek intensīvs darbs ar VM, lai šo informatīvo ziņojumu par labu pacientiem izstrādātu. Katrs ģimenes ārsts ir uzņēmējs, un viņam pašam jāpieņem lēmums, vai viņš slēgs līgumu [ar Nacionālo veselības dienestu] vai neslēgs, bet mēs esam informējuši, kādus soļus veicam un veiksim, lai palielinātu finansējumu, kas rezervēts nākamajam gadam," uzsvēra Kozlovska.

Jau vēstīts, ka šī gada beigās ģimenes ārstiem beidzas noslēgtais līgums ar NVD. Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) prezidente Alise Nicmane-Aišpure norāda, ka pagaidām neesot tikusi īstenota neviena asociācijas prasība, neskaitot nelielu algas pieaugumu, kas ir vienāds visiem ārstiem Latvijā. Pēc ģimenes ārstu aprēķiniem, no 1.janvāra viņu nozarē finansējums samazināsies par 13%, līdz ar to esot bažas, kā uzturēt prakses vietas un kādus pakalpojumus turpmāk sniegt pacientiem.

Nicmane-Aišpure pauda, ka LĢĀA biedri savā starpā vienojušies slēgt jaunu līgumu ar NVD līdz 2024.gada beigām, strādājot četras dienas nedēļā par valsts apmaksu, bet piektā diena būtu par maksu.

Veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) Latvijas Televīzijas radījumā "Šodienas jautājums" pirmdienas vakarā sacīja, ka pašlaik nav iespējams iedomāties, ka ģimenes ārsti varētu strādāt četras dienas nedēļā, jo jau tagad ir redzams ārstu trūkums.

Abu Meri norāda, ka ar ārstiem, kuri atteiksies strādāt piecas dienas nedēļā, varētu nenoslēgt līgumus ar valsti.

Ministrs sola rast iespējas atrast nepieciešamo finansējumu, lai palielinātu valsts atbalstu ģimenes praksei, jo pašlaik tā ir nepietiekama, it īpaši ziemas mēnešos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu