Uz Saules noticis pēdējos gados spēcīgākais uzliesmojums. Vai redzēsim ziemeļblāzmu?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Pēdējo 24 stundu laikā ir ievērojami palielinājies plankumu skaits un Saules magnētiskā lauka aktivitāte. Saules aktīvajā apgabalā bija vērojams spēcīgākais uzliesmojums pēdējo sešu gadu laikā. Tā priekšvakarā tika reģistrēti arī uzliesmojumi, kuru starojums bija vērsts uz Zemi, vēsta “The Watchers”.

X2,8 klases uzliesmojums uz Saules 14. decembrī izcēlās Saules aktīvajā apgabalā. Tā sākums bija plkst. 18:47 pēc Latvijas laika, bet beigas plkst. 19:12. Tas ir arī spēcīgākais Saules uzliesmojums pašreizējā Saules ciklā.

Zinātnieki konstatēja II tipa radio izstarojumu ar aptuveno ātrumu 2118 km/s, kas norāda, ka uzliesmojuma laikā notika koronālās masas izmešana.

Turklāt tika konstatēta arī IV tipa radioemisija, kas rodas saistībā ar lieliem Saules izvirdumiem un parasti ir saistīta ar spēcīgiem koronālās masas izmešiem un Saules radiācijas vētrām.

Pašlaik tiek prognozēts, ka magnētiskās vētras ietekmē radio frekvences visvairāk būs ietekmētas virs Dienvidamerikas.

Spēcīgā uzliesmojuma priekšvakarā tajā pašā Saules reģionā notika vairāki citi, mazāk spēcīgi izvirdumi. Tiek ziņots, ka pēdējo 24 stundu laikā ir reģistrēts ievērojams Saules plankumu skaita pieaugums un magnētiskā lauka aktivitātes palielināšanās uz Saules.

Saskaņā ar prognozēm ģeomagnētiskās vētras uz Zemes gaidāmas līdz 16. decembrim.

Zinātnieki uzskata, ka Saules aktivitāte savu maksimumu sasniegs 2024. gadā - gadu agrāk, nekā uzskatīts iepriekš.

“Saules maksimums” pašreizējā 11 gadu ciklā būs vērojams no 2024. gada janvāra līdz oktobrim.

Saules 11 gadu cikla aktivitāte ir saistīta ar Saules plankumu skaitu, kas savukārt ir saistīts ar kosmosa laikapstākļu intensitāti, tostarp Saules uzliesmojumu aktivitāti šajā zvaigznē. Paredzams, ka maksimuma laikā uz Saules vienlaicīgi būs no 137 līdz 173 saules plankumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu