Bulgārijas prokrieviskās partijas protestā pret komunistu pieminekļa nojaukšanu bloķē parlamentu

TVNET/LETA/EURACTIV
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: STOYAN NENOV/REUTERS

Prokrieviskās partijas - galēji labējā "Atdzimšana" un sociālisti (BSP) - ceturtdien, 15. decembrī, bloķēja Bulgārijas parlamentu protestā pret PSRS armijas pieminekļa nojaukšanu galvaspilsētā Sofijā.

"Atdzimšanas" līderis Kostadins Kostadinovs aicināja savus kolēģus, protestējot pret pieminekļa nojaukšanu, bloķēt parlamenta darbu.

Kostadinova aicinājumam atsaucās sociālisti, kā arī populistiskās partijas "Ir tāda tauta" (ITN) deputāti, kas sēžu zālē bloķēja tribīni.

"Atdzimšana" un BSP draud, ka bloķēs parlamenta darbu, kamēr nesaņems dokumentus, kas pilnvaro pieminekļa nojaukšanu. Tikmēr ITN akcijai pievienojusies, protestējot pret šobrīd īstenojamo tiesu sistēmas reformu.

Kā ziņots, trešdien Sofijā sāka demontēt pieminekli padomju armijas karavīriem, kas teju 70 gadus bija dominējis Bulgārijas galvaspilsētas siluetā un tika uzskatīts par Krievijas ietekmes simbolu.

Pēdējo gadu laikā piemineklis Bulgārijas sabiedrībā raisījis asas domstarpības prokrievisko un prorietumniecisko strāvojumu starpā.

Pieminekli nezināmi mākslinieki vairākkārt apkrāsojuši, un pēdējā laikā tas bija apkrāsots Ukrainas karoga krāsās.

Plānots, ka pieminekļa nojaukšana, par kuru beidzot izšķīrusies pašreizējā prorietumnieciskā valdība, ilgs mēnesi.

Tikmēr parlamentam līdz Ziemassvētkiem jāpieņem nākamā gada budžets, kā arī grozījumi konstitūcijā, kas paredz reformēt tiesu sistēmu. Tas ir būtisks priekšnoteikums Bulgārijas uzņemšanai Šengenas zonā.

Vēl pirms prokrievisko partiju akcijas parādījušās ziņas, ka toreizējais komunistiskais režīms 1954.gadā pat pēc tā laika likumiem pieminekli uzslējis pilnībā nelikumīgi, kā arī, ka skulptūrās radušās plaisas, kuru rezultātā var tikt apdraudēti garāmgājēji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu