Pat 5573 eiro mēnesī. Kuri Saeimas deputāti novembrī saņēmuši vislielāko atalgojumu? (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas sēžu zāle.
Saeimas sēžu zāle. Foto: Ieva Čīka/LETA

Novembrī Saeimā vislielāko atalgojumu saņēmis opozīcijas deputāts Andris Kulbergs (AS), liecina parlamenta mājaslapā pieejamā informācija.

Viņam izmaksāti 5573,14 eiro.

Saeimas priekšsēdētāja biedre Antoņina Ņenaševa (P) novembrī saņēmusi 5037,68 eiro, savukārt parlamenta priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS) - 4917,16 eiro.

Deputātu atalgojumā iekļauta alga, slimības pabalsts, samaksa par frakcijas priekšsēdētāja vai viņa vietnieka amatu, par Saeimas komisijas priekšsēdētāja, viņa vietnieka vai sekretāra amatu, par Saeimas apakškomisijas priekšsēdētāja vai sekretāra amatu, kā arī piemaksa Saeimas Prezidija locekļiem.

Līdz ar to parasti augstāks atalgojums ir Saeimas Prezidija locekļiem, parlamenta komisiju un frakciju vadītājiem.

Jau vēstīts, ka, Saeimai apstiprinot 2024.gada valsts budžetu, politisko amatu ieņēmēji nākamgad saņems līdz 6% lielākas algas.

Paredzēts, ka algas apjoma izmaiņas paredzētas Valsts prezidentam, Saeimas priekšsēdētājam, Saeimas deputātiem, Augstākās tiesas priekšsēdētājam, Ministru prezidentam un ministriem, kā arī parlamentāriem sekretāriem, kāpumam sasniedzot 6%.

Šāds pieaugums, kā skaidro Valsts kancelejā (VK), ir mazāks, nekā varētu būt - atalgojuma pieaugums ierobežots atbilstoši likumā par valsts budžetu 2023.gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025.gadam noteiktajam. Ja nebūtu šī ierobežojošā norma, politiķu un atsevišķu citu amatu ieņēmēju algas pieaugtu pat par 12,4%. Tomēr atalgojuma pieauguma ierobežojums būs spēkā gan 2024.gadā, gan 2025.gadā.

Gan Valsts prezidents, gan Saeimas priekšsēdētāja, gan Ministru prezidenta atalgojums mēnesī palielināsies par 478 eiro. Ja šogad Valsts prezidents, Saeimas priekšsēdētājs un Ministru prezidents saņēma 7962 eiro mēnesī, tad nākamgad šo amatu pildītāji saņems 8440 eiro mēnesī.

Atalgojums par 239 eiro mēnesī palielināsies arī Saeimas deputātiem - ja līdz šim Saeimas deputātu atalgojums bija 3981 eiro mēnesī, tad nākamgad tas sasniegs 4220 eiro. VK atzīmē, ka Saeimas deputātu atalgojuma konkrētais apmērs var būt atkarīgs no papildu pienākumiem, ko veic konkrētais deputāts.

Ministru atalgojums palielināsies par 423 eiro. Ja šogad ministri saņēma 7052 eiro mēnesī, tad nākamgad viņi varēs rēķināties ar 7475 eiro mēnesī. Par 6% palielinās atalgojumu arī parlamentārajiem sekretāriem. Ja šogad paramentārie sekretāri saņēma 6256 eiro, tad nākamgad mēnesī viņi saņems 6631 eiro mēnesī.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu