Video Izmantojot unikālo EKMO sistēmu, no reģionālās slimnīcas uz Rīgu pārvests avārijā smagi cietis jaunietis

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš no video

Izmantojot komplicētas medicīniskās tehnoloģijas, no kādas reģionālās slimnīcas uz Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcu (RAKUS) pārvests ceļu satiksmes negadījumā smagi cietis jaunietis.

Kā aģentūru LETA informēja slimnīcas preses sekretāre Ilga Namniece, jaunietis bija smagi cietis un guvis politraumas ceļu satiksmes negadījumā ārpus Rīgas. Lai glābtu jaunieša dzīvību un padarītu iespējamu turpmāko ārstēšanu, nolemts viņu pārvest uz universitātes slimnīcu tālākai operatīvai terapijai.

Neskatoties uz intensīvu ārstēšanu, traumas dēļ pacientam pievienojās smagi elpošanas traucējumi, kas tieši apdraudēja viņa dzīvību. Reģionālajā slimnīcā jaunietis bija intravenozā anestēzijā, pieslēgts invazīvai mākslīgajai plaušu ventilācijai. Ar līdz tam izmantotajiem ārstēšanas veidiem pārvešana uz RAKUS nebūtu iespējama.

Sākotnēji cietušo bijis plānots pārvest ar helikopteru, taču tam bijuši nelabvēlīgi laika apstākļi, tāpēc tā vietā izmantotas divas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Specializētā medicīnas centra (SMC) ekipāžas, kurās kopā ar RAKUS mediķiem izmantota ECMO jeb ārpusķermeņa membrānas asins apskābekļošanas metode.

Sākotnēji reģionālās slimnīcas ārstiem ticis sniegts RAKUS konsultatīvais atbalsts, saskaņoti papildus nepieciešamie izmeklējumi. Pacienta pārvešanā lielākie bijuši asiņošanas riski, un bez speciālām dzīvības atbalsta sistēmām jaunieša pārvešana nav bijusi iespējama.

Ārstu komanda izbraukusi no Rīgas ar divām speciāli aprīkotām NMPD automašīnām, kurās atradās divi ECMO aparāti ar sildīšanas iekārtu - ja vienai rastos tehniski traucējumi, varētu pieslēgt otru. Pacientam ar iegurņa kaulu un ekstremitāšu kaulu lūzumiem papildus bija arī ārējās fiksācijas aparāts, kas vēl vairāk apgrūtināja transportēšanu. Tik smagi cietuši pacienti tiek pārvadāti vakuummatracī, kas zem pacienta pielāgojas tā ķermeņa izliekumu formām. Tad no matrača atsūknē gaisu, un tas sacietē. Tas pacientu pārvešanas laikā padara nekustīgu. Ceļā pacientam bijusi nepieciešama arī asins komponentu pārliešana.

RAKUS Neatliekamās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīnikā pacientam veica datortomogrāfijas izmeklējumu pēc politraumas programmas. Uzreiz pēc datortomogrāfijas izmeklējuma pacients tika ievietots Intensīvās terapijas klīnikas Toksikoloģijas un sepses nodaļā tālākai ārstēšanai un izmeklēšanai.

Kopumā pacienta pārvešana komandai aizņēma aptuveni pusi diennakts.

Patlaban pacients ir izvests no mākslīgās komas, atvienots no invazīvās mākslīgās plaušu ventilācijas un var komunicēt. Pacientam vēl būs nepieciešamas vairākas papildu operācijas un atlabšana būs sarežģīta. Pacienta veselības stāvoklis pašlaik tiek vērtēts kā smags, bet stabils.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu