"Pēc ciešanām nāks baudas brīdis svēts". Kā cīnīties ar paģirām?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Paģiru mocīta sieviete pēc Ziemassvētkiem
Paģiru mocīta sieviete pēc Ziemassvētkiem Foto: Shutterstock

Kāds reiz teica – ja cilvēkam pēc alkohola lietošanas nebūtu paģiru, tad mēs visi jau sen būtu miruši. Un patiesi, sāpošā galva, nelabā dūša, vārgums un trauksme pēc pārlieku jestri pavadītas nakts, teiksim, tekilas šotu vai saldi rūgteno Negroni kokteiļu kompānijā, bieži palīdz vēlāk atturēties no alkohola lietošanas ilgāku laiku. Paģiras ir labs pēriens par nedarbiem, skarbs atgādinājums pirms katras glāzītes: draudziņ, dzer, dzer, bet rīt tu par to samaksāsi.

Paģiru iemesli ir tikpat dažādi, cik simptomi. Kā skaidro “Apotheka” sertificētā farmaceite Laila Zālīte, alkohols organismā noārdās un pārtop par acetaldehīdu – vielu, kas lielos daudzumos ir toksiska, tiesa, organismā tās koncentrācija parasti nav tik liela, tāpēc tā nav vienīgais paģiru cēlonis.

Alkohols iedarbojas uz smadzeņu aktivitāti miega laikā, tāpēc paģiras daļēji varētu būt arī neizgulēšanās rezultāts. Alkohols arī ietekmē hormonus, kas regulē bioloģisko pulksteni, tāpēc paģiras nereti ir līdzīgas izjauktam diennakts ritmam, kas rodas, piemēram, ceļojumā šķērsojot vairākas laika zonas.

Zināms, ka alkohols var arī izraisīt migrēnu, tāpēc daudziem cilvēkiem var rasties priekšstats, ka viņiem ir paģiras, kaut arī patiesībā tā ir alkohola izraisīta migrēna. Paģiras sākas, kad alkohola līmenis asinīs sāk kristies un, kā uzskata eksperti, simptomi visskarbākie kļūst brīdī, kad alkohols no asinīm ir pazudis pavisam.

Īsi sakot, paģiru atslēga ir “dzeršana, līdz tu esi saindējies”; mazāk svarīgs ir alkohola daudzums, ko tu izdzēri, lai līdz šim stāvoklim nonāktu. Patiesībā vairāki pētījumi liecina, ka cilvēki, kas mēdz iedzert retāk un nedaudz, piedzīvos smagākas paģiras nekā tie, kuri alkoholu lieto daudz un bieži. Tiesa, eksistē arī pētījumi, kas parāda, ka cilvēki, kuriem alkoholisms ir, tā sakot, iedzimts no senčiem, piedzīvo smagākas paģiras nekā citi. Pētnieki saka, ka daži cilvēki līdz alkoholismam nonāk, dzerdami, lai remdētu paģiru simptomus.

Daži paņēmieni, kā ārstēt paģiras

Protams, vislabākais veids, kā neciest no paģirām, ir nelietot alkoholu. Tomēr, ja nu reiz ir gadījies iedzert, lūk, daži paņēmieni, kā paģiru ciešanas mazināt.

  • Dzer daudz šķidruma. Zināms, ka alkohols ir urīndzenoša viela, jo kavē vazopresīna izdalīšanos. Vazopresīns ir hormons, kas samazina nieru izdalītā urīna daudzumu. Turklāt, ja paģiru simptomu vidū ir arī caureja, pastiprināta svīšana vai vemšana, tas nozīmē, ka organisms atūdeņosies vēl straujāk. Lai arī nelaba dūša var liegt sevī iedabūt pat dažus malkus ūdens, tomēr to vajadzētu pacensties izdarīt. Ūdens palīdzēs.
     
  • Ogļhidrāti. Alkohola lietošana var pazemināt cukura līmeni asinīs, tāpēc teorētiski daļēji paģiru nogurums un galvassāpes rodas tāpēc, ka smadzenēm jāstrādā bez pietiekama daudzuma galvenās degvielas. Daudzi cilvēki piemirst par ēšanu dzeršanas laikā, tāpēc cukura līmenis asinīs nākamajā dienā var būt kritiski zems. Tostermaize un sulas glāze paģiru rītā varētu būt pirmais solis uz atveseļošanos.
     
  • Izvairies no tumšas krāsas alkoholiskajiem dzērieniem. Eksperimenti ir pierādījuši, ka dzidrāki alkoholiskie dzērieni, piemēram, degvīns un džins, izraisa paciešamākas paģiras nekā tumšāki dzērieni – viskijs, sarkanvīns, tekila un citi. Galvenā alkohola forma dzērienos ir etanols, tomēr tumšākie dzērieni var saturēt tam radniecīgus ķīmiskus savienojumus, tostarp metanolu, kas ir īpaši toksisks, tāpēc paģiras ir negantākas.
     
  • Iedzer pretsāpju līdzekli. Aspirīns vai ibuprofēns var palīdzēt pret galvassāpēm un citiem paģiru simptomiem, savukārt oglīte līdzēs pret caureju. Nomierinošās tējas palīdzēs uzņemt nepieciešamo šķidrumu, mazinās trauksmi un palīdzēs iemigt. Miegs dziedē pat negantākās paģiras.
     
  • Vitamīns B un cinks. Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The Journal of Clinical Medicine”, zinātnieki centās noskaidrot, kā dažādi ēdieni 24 stundas pirms un pēc pastiprinātas alkohola lietošanas ietekmē paģiras. Lai arī tas bija neliels pētījums, tomēr atklājās, ka tiem cilvēkiem, kuru uzturā bija vairāk B vitamīna un cinka, paģiras nebija tik smagas.
     
  • Tā saucamā salāpīšanās. Lai arī nedaudz alkohola paģiru dienā patiešām maģiski var mazināt nepatīkamos paģiru simptomus, tomēr zini – tādā veidā paģiras tiks tikai atliktas, nevis dziedētas. Tāpēc labāk ir saņemties un izciest pērienu, izciest ciešanu brīdi, jo, kā reiz rakstīja Bodlērs, pēc ciešanām allaž nāks baudas brīdis svēts.

Kā izvairīties no paģirām? Zināms, ka alkohols uz katru indivīdu iedarbojas citādāk un citādākas katram arī ir paģiras. Piemēram, alkohols vienmēr smagāk iedarbosies uz cilvēku, kura ķermeņa masa ir mazāka, nekā uz brangāku cilvēku. Alkoholu dzert labāk ir lēni, un pirms dzeršanas svarīgi ir kārtīgi paēst. Ja vēl starp alkoholiskajiem dzērieniem izdzersi pa glāzei ūdens, tad zini, ka paģiras nākamo dienu nesabojās.

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu