Video Kuldīgas tehnikuma direktore izsaka pieņēmumu par viņas atbrīvošanu no amata (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums.
Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums. Foto: Publicitātes foto

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) amatpersonu īstenotā uzraudzības pārbaude Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā neatbilst labai pārvaldībai, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda tehnikuma direktore Dace Cine.

Video: 18. decembrī Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma pirmo trīs kursu audzēkņi zibakcijā pagalmā sadevās rokās direktores Daces Cines aizstāvībai

Viņa skaidro, ka dibinātajam ir tiesības un pienākums veikt pārbaudes izglītības iestādē, taču katrai pārbaudei ir noteikta kārtība, kā to īsteno. Kā labo piemēru viņa uzskata Valsts kontroles veiktās revīzijas.

Direktore uzsver, ka Valsts kontroles darbinieki, ierodoties skolā, vienmēr iepazīstina ar sevi, informē par pārbaudes jautājumiem, mērķiem, uzdevumiem. Viņu attieksme pret skolas darbiniekiem vienmēr esot bijusi cieņpilna. Savukārt septiņi IZM pārbaudītāji 22.novembrī, pēc Cines paustā, neīstenoja neko tamlīdzīgu. Skolas darbinieki esot izsaukti kā uz nopratināšanu.

Viņas ieskatā IZM darbinieku attieksme jau pārbaudes laikā liecinājusi par to, ka viņiem jau ir zināms pārbaudes rezultāts, kas jāsasniedz, un viņus nav interesējis skolas darbinieku teiktais. "Pārbaudes beigās mani īsi informēja par konstatētajiem pārkāpumiem. Tas bija vēl līdz šim neredzētā, neprofesionālā formā," uzskata Cine.

Direktore ir pārsteigta, ka uzraudzības vizītē ir īstenota kā tehnikuma direktora profesionālās darbības novērtējums. Cine uzsver, ka direktora profesionālās darbības novērtējumu regulē 2021.gada apstiprinātie Ministru kabineta noteikumi "Kārtība, kādā izglītības iestādes dibinātājs novērtē izglītības iestādes vadītāja profesionālo darbību", kur ir paredzēts, ka novērtēšanā iesaistās gan darba devēju pārstāvji, gan audzēkņu vecāki, kas šajā pārbaudē izpalika.

Kad 4.decembrī Cine ieradusies IZM uz izvērtēšanu, viņa nebija saņēmusi pārbaudes aktu, tas viņai atsūtīts tikai 15.decembra pēcpusdienā. "Man nebija iespēju iepazīties ar katras pārbaudītās jomas konstatētajām nepilnībām vai sniegt paskaidrojumu par to. Man tika pasniegta jau IZM sagatavota un parakstīta vienošanās par darba attiecību izbeigšanu 30.decembrī. Viss jau bija izlemts," skaidro Cine.

Ņemot vērā, ka līdz nākamā gada pavasarim tehnikumā tiek īstenots Eiropas Savienības struktūrfondu projekts, kā arī daudzi citi starptautiski projekti, Cine IZM amatpersonām pajautājusi, vai IZM ir izvērtējusi riskus šo projektu sekmīgai pabeigšanai un turpināšanai. IZM valsts sekretāra pienākumu izpildītāja Ilze Saleniece un IZM Profesionālās un pieaugušo izglītības departamenta vadītāja Rūta Gintautes-Marihina Cinei pārliecināti apgalvojušas, ka riski esot izvērtēti un tādu neesot.

Direktorei aizdomīgs šķitis fakts, ka vienošanās par darba attiecību izbeigšanu ierakstīts viņas vietnieces uzvārds, kurai viņai ir jānodod lietas, atstājot amatu. "Es pajautāju IZM amatpersonām, vai vietniece ir informēta par to, ka viņai ir jāpārņem lietas. Uz to saņēmu atbildi, ka vēl nav informēta, taču tas tikšot izdarīts," IZM darbinieku rīcību atstāsta Cine.

Direktore pieļauj, ka viņas atbrīvošana no amata, iespējams, ir saistīta ar jaunā ES struktūrfondu plānošanas perioda projektiem.

"Es nebiju gaidījusi tādu atbalstu no sava kolektīva, skolēniem, viņu vecākiem, darba devējiem, starptautiskajiem partneriem, ko viņi šajās dienās man ir snieguši. Tas ir mana darba augstākais novērtējums," uzskata Cine.

Taču viņa raizējas par to, kurš un kā vadīs esošo krīzes situāciju tehnikumā, kas atstājot nelabvēlīgu ietekmi gan uz mācību procesu, gan uz tehnikuma darbību, starptautisko projektu īstenošanu. "Tā arī no Salenieces nesaņēmu konkrētu atbildi, kas un kā vadīs IZM darbības radīto krīzi tehnikumā. Tikšot iecelts direktora pienākumu izpildītājs, kurš tad arī būšot atbildīgs par turpmāko darbu," stāsta Cine.

Kā informēja tehnikuma direktores vietniece izglītības jomā Inese Kļaviņa, vakar viņa IZM reģistrējusi iesniegumu, kurā detalizēti fiksējusi IZM amatpersonu haotisko un pretrunīgo saraksti e-pastā. Arī Kļaviņas ieskatā IZM neīsteno labu pārvaldību. "IZM bija publiski informējusi sabiedrību, ka 21.decembrī notiks tikšanās ar izglītības iestādes kolektīvu, taču vakar informēja, ka tā tikšanās plānota nevis ar kolektīvu, bet gan trīs direktores vietniecēm laikā, kad skolā jau augustā ieplānots Ziemassvētku pasākums," situāciju raksturo Kļaviņa.

Kā vēstīts, IZM šonedēļ izsludinās atklātu konkursu uz direktora amatu, lai nodrošinātu Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma darbības nepārtrauktību un attīstības projektu īstenošanu.

Tāpat IZM organizēs revīziju, lai gūtu pārliecību, ka darbs tehnikumā tiek organizēts, kontrolēts un uzraudzīts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Ar šādu risinājumu IZM nākusi klajā pēc tam, kad tehnikuma līdzšinējā direktore Cine pēc pušu vienošanās nolēmusi pārtraukt darba tiesiskās attiecības. Par lēmumu vakantajam direktora amatam izsludināt atklātu konkursu IZM pirmdien informēja arī tehnikuma administrāciju un Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadību.

TVNET jau vēstīja, ka Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma darbinieki atklātā vēstulē aicina valsts augstākās amatpersonas, tajā skaitā izglītības un zinātnes ministri Andu Čakšu (JV), atsaukt vienošanos par darba attiecību pārtraukšanu ar tehnikuma direktori Cini, kas esot noslēgta ar "viltu, maldiem un spaidiem".

Mācību iestādes darbinieki norāda, ka 11.decembrī tehnikuma pedagogu informatīvajā sanāksmē viņi informēti par IZM pārbaudes vizīti IZM Profesionālās un pieaugušo izglītības departamenta vadītājas Gintautes-Marihinas vadībā, kas notikusi 22.novembrī.

Darbinieku ieskatā, vizīte notikusi "ar skaidru un nepārprotamu mērķi" - meklēt un konstatēt pārkāpumus Cines darbībā, vadot tehnikumu. Vēstulē uzsvērts, ka IZM pārbaudes veicēji neuzklausīja sniegtos skaidrojumus no tehnikuma administrācijas puses un izrādīja "vispārēju vienaldzību visu esošo faktu un apstākļu noskaidrošanai".

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu