Noskaties "Apokaliptiski skati!" Vulkāna izvirdums Islandē: vietējie iedzīvotāji dalās iespaidos

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Islandē uz dienvidiem no galvaspilsētas Reikjavīkas pirmdienas vakarā sākās vulkāna izvirdums, kas šodien plešas plašumā, šķeļot zemē četrus kilometrus garu ugunīgu plaisu. Par notikušo intervijās TV3 un Panorāmai pastāstīja arī vietējie iedzīvotāji.

Islandē mītošā latviete Ilze atzīst, ka izvirdums visus patiesi pārsteidzis, jo bija ziņas, ka lavas plūsma mitējusies. Reikjanesas pussalā izvirdušais vulkāns iedzīvotājiem draudus neradot. Arī valsts gaisa satiksme nav traucēta. Taču izvirdums turpināsies vēl vairākas dienas, tāpēc tā sekas varēs novērtēt tikai pēc tam.

Sociālajos tīklos publiskotajos video un fotogrāfijās redzamas oranži sarkanīgas lavas strūklas šaujamies augšup naksnīgajās debesīs. Izvirduma radītā plaisa zemē naktī palielinājās un šorīt jau stiepās četru kilometru garumā. Plaisa ir daudzreiz garāka nekā izvirdumos Reikjanesas pussalā pēdējos gados, un arī lavas plūsma ir daudz spēcīgāka. Ik sekundi no plaisas izplūst aptuveni 100 līdz 200 kubikmetri lavas.

Vulkanologs Armanns Hoskuldsons Islandes radio sacīja, ka, pēc viņa aprēķiniem, izvirdums turpināsies nedēļu līdz desmit dienas.

Islandē ir 33 aktīvas vulkānu sistēmas, kas ir lielākais skaits Eiropā.

Kā TV3 Ziņām stāsta vietējie, noticis labākais no ļaunākiem scenārijiem. "Ļoti ātri tika noslēgti ceļi, lai cilvēki nenonāktu pārāk tuvu, kā arī lai netraucētu glābēju transportlīdzekļiem,” stāsta Islandes iedzīvotājs Sinrdi Magnusons. 

“Laimīgā kārtā izvirdums notika dažus kilometrus ārpus iepriekš evakuētās pilsētas, prom no elektrostacijas un Zilās lagūnas, kas visādi citādi ir ļoti tuvu šai zonai. Kad pirms mēneša eksperti centās noteikt, kur tas potenciāli varētu notikt, netika izslēgts, ka tas varētu izcelties arī pilsētas centrā vai okeānā, kam būtu krietni lielākas sekas. Tādā gadījumā uzsprāgtu viss, kas atrodas šajā teritorijā zem jūras līmeņa, bet gaiss piepildītos ar pelniem.”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu