Pēdējo gadu laikā dažādi skandāli par emocionālu vai pat fizisku vardarbību ģimenēs medijos izskanējuši nepatīkami bieži. Tiesa, lasītājus jau interesē vardarbība un netīrā veļa sabiedrībā pazīstamu cilvēku dzīvēs, nevis attiecībās, kur viens otru klapē pilnīgi neatpazīstami cilvēki.

Nupat publisko vidi pāršalca kārtējais skaļais atgadījums, bet visas iepriekšējās reizes pierādījušas, ka varbūt labāk nesteigties ar secinājumiem. Vismaz es tā cenšos darīt, jo būsim reāli – kādu nolinčot sociālajos tīklos ir elementāri, bet paņemt to atpakaļ teju vai neiespējami.

Sociālajos tīklos pirksti, kas ātri raksta vārdus, teikumus un rindkopas, bieži vien ir skrējuši pa priekšu smadzenēm. Piemēram, atceraties traģisko notikumu ar jaunieti Tukumā? Toreiz kāds jaunietis tika burtiski sadedzināts dzīvs it kā par to, ka ir homoseksuāls. Visi socālie tīkli bija pilni ar komentāriem, un visiem bija pilnīgi nepārprotami skaidrs, ka tas bijis naida noziegums un vainīgajiem pienākas linča tiesa.

Policija lūdza nogaidīt ar pārsteidzīgiem lēmumiem, bet arī viņus sāka apsaukāt par kretīniem, kas cenšas kavēt šī nozieguma izmeklēšanu. Vēlāk izrādījās, ka jaunietis zem teju divām promilēm alkohola bija sadedzinājis sevi pats.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks tolaik raidījumam “Rīta Panorāma” notikušo komentēja šādi te: “Kad notiek gadījumi, kas satricina sabiedrību, visi gaida ātru un tūlītēju rezultātu. Vienlaikus daudziem šķiet nesaprotami, kādēļ netiek stāstītas policijai zināmas detaļas. Vēlos atgādināt, ka kriminālprocesu izmeklēšana ir precīzs un specifisks darbs, turklāt tas nevar būt publisks. Tikai tad, kad izmeklēšana ir pabeigta vai izmeklēšanā nav apstākļu, kas liegtu par to runāt publiski, policija ir gatava atklāt detaļas. Šis gadījums publiski parādīja arī daļas sabiedrības negatīvo pusi neiecietības veicināšanā, kas faktiski robežojās ar naida runu.”

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X