Prāgas šāvēja mājās atrasts ierocis, ar ko pirms nedēļas nogalināts arī divus mēnešus vecs zīdainis (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Čehijas policija paziņojusi, ka izmeklēšanas laikā, kas uzsākta pēc ceturtdien notikušās apšaudes Kārļa universitātē atrasts ierocis, kas atbilst tam, ar ko nogalināts 15 gadus vecs jaunietis un viņa divus mēnešus vecā meita, ziņo Krievijas neatkarīgais medijs "Meduza". 

Saderību uzrādījuši ballistiskās pārbaudes rezultāti. 

Jau iepriekš ziņots, ka 24 gadus vecais universitātes students tiek turēts aizdomās par jauna vīrieša un viņa divus mēnešus vecās meitas slepkavību 15. decembrī. Abi upuri tika atrasti Klanovices mežā pie Prāgas.

Jau iepriekš ziņots, ka Kārļa universitātes ēkā Prāgas centrā nogalināti vismaz 15 cilvēki un vairāk nekā 20 ievainoti. Čehijas varasiestādes saņēmušas liecības, ka apšaudi sarīkojis 24 gadus vecs filozofijas students, kurš iepriekš, visticamāk, mājās nogalinājis savu tēvu.

Likumsargi pie viņa atraduši "milzīgu ieroču un munīcijas" arsenālu. 

Viņš universitātes Mākslas fakultātes lekciju telpās atklājis uguni, jauktā secībā nogalinot cilvēkus, kamēr personāls un studenti ar mēbeļu palīdzību ieslēdzās citās telpās. 

Slepkavības motīvs pagaidām ir neskaidrs. Čehijas policija gan saņēmusi neoficiālu informāciju, ka šāvējs iedvesmojies no līdzīga incidenta Krievijā. 

Tāpat viņš turēts aizdomās par jauna vīrieša un viņa divus mēnešus vecās meitas slepkavību 15. decembrī. Abi upuri tika atrasti mežā pie Prāgas. 

Čehijas premjers Petrs Fiala norādīja, ka sestdiena būs sēru diena, piebilstot, ka visās sabiedriskajās ēkās karogi tiks nokārti pusmastā un pusdienlaikā tiks ievērots minūti ilgs klusuma brīdis. 

Īsi pēc tam likumsargi saņēmuši ziņu, ka vīrietis, kas uzskatīts par aizdomās turamā tēvu, Hostaņā atrasts miris. 

Vondrašeks atzīmē, ka likumsargi bijuši informēti, ka šāvējam ap plkst. 14 (pēc vietējā laika) bija jāierodas uz lekciju ēkā, kurā notika apšaude

"Plkst.15.59 mēs saņēmām pirmo informāciju par šaušanu," žurnālistiem sacīja Vondrašeks, piebilstot, ka ātrās reaģēšanas vienība notikuma vietā ieradās 12 minūšu laikā.

"Plkst.16.20 operatīvie darbinieki mums ziņoja par šāvēja nekustīgo ķermeni," sacīja Vondrašeks, piebilstot, ka, pēc neapstiprinātas informācijas, viņš izdarījis pašnāvību.

Vietējo mediju redzeslokā nonācis "Telegram" kanāls, kuru it kā pārvaldījis Kozaks. Tā pirmajā ierakstā decembra sākumā rakstīts, ka tas kalpos kā viņa "skolas apšaudes dienasgrāmata". 

Nākamajā dienā kanāla īpašnieks paziņoja, ka viņu iedvesmojusi krievu meitene Alīna Afanaskina, kura ģimnāzijā Brjanskā dažas dienas iepriekš sarīkoja apšaudi. 

Tiesa, pagaidām nav gūti pierādījumi, kas apstiprina, ka kanālu patiešām pārvaldījis Kozaks. 

FOTO: Prāgas centrs pēc apšaudes

Prāgas ugunsdzēsības dienests apstiprināja, ka nogalināti vairāki cilvēki un liels skaits guvuši dažādas traumas.

Sīkāku informāciju par apstākļiem vai upuriem policija nesniedza.

Čehijas iekšlietu ministrs Vīts Rakušans sabiedriskajai televīzijai sacīja, uguni atklājušais cilvēks ir miris. Pēc viņa teiktā, notikuma vietā cita šāvēja nebija un tālāku draudu nav.

Policija pavēstīja, ka policisti tikuši nosūtīti uz apšaudi ēkā Jana Palaha laukumā, kur atrodas Kārļa Universitātes Filozofijas fakultāte un Mākslas, arhitektūras un dizaina akadēmija.

Prāgas mērs Bohuslavs Svoboda pavēstīja, ka tikusi evakuēta Kārļa Universitātes Filozofijas fakultāte.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena nosodīja "bezjēdzīgo vardarbīgo šaušanu, kas šodien prasīja vairāku cilvēku dzīvības".

Arī Francijas prezidents Emanuels Makrons, tāpat kā daudzi citi Eiropas līderi, tostarp Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, pauda solidaritāti ar Čehijas tautu.

Lai gan masu apšaudes Čehijā nav parasta parādība, pēdējos gados valsti ir satricinājuši vairāki gadījumi.

2015. gadā dienvidaustrumu pilsētā Uherski Brodā kāds 63 gadus vecs vīrietis restorānā nošāva septiņus vīriešus un sievieti, bet pēc tam nošāvās.

2019. gadā kāds vīrietis nogalināja sešus cilvēkus slimnīcas uzgaidāmajā telpā Ostravas pilsētā, bet vēl viena sieviete nomira dažas dienas vēlāk. Aptuveni trīs stundas pēc uzbrukuma vīrietis nošāvās.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu