Ķekavas novada koalīcijā notikušas būtiskas pārmaiņas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ķekavas novada domes ēka.
Ķekavas novada domes ēka. Foto: Evija Trifanova/LETA

Pirms gadu mijas Ķekavas novada domē notikušas būtiskas pārmaiņas koalīcijā.

Pēc vēlēšanām par sadarbības kodola izveidi domē vienojās "Latvijas attīstībai"/Izaugsme", kas ieguva mēra amatu, Latvijas Reģionu apvienība (LRA) un Nacionālā apvienība/Vidzemes partija (NA/VP). Viņiem pievienojās arī Latvijas Konservatīvās partijas deputāts Andris Vītols.

Tagad divi no koalīcijas spēkiem LRA un NA/VP savu ietekmi koalīcijā ir zaudējuši.

Domes ārkārtas sēdē 19.decembrī pēc vairāku deputātu ierosinājuma domes priekšsēdētāja vietnieka amatu zaudēja Valts Variks (NA/VP).

Kā pašvaldības mājaslapā paudis domes priekšsēdētājs Juris Žilko (PPI), izmaiņas domes vadībā atvieglošot šī sasaukuma jau iepriekš nosprausto mērķu īstenošanu, proti, Baldones sanatorijas atsavināšanu, lai tā nonāktu pašvaldības īpašumā, piepūšamā futbola stadiona būvniecību Ķekavā, sporta halles pie Ķekavas vidusskolas un bērnudārza Titurgā būvniecību, visaptverošas ēdināšanas reformas novada izglītības iestādēs īstenošanu un Vanagkalna estrādes Baldonē rekonstrukciju.

Viņš norāda, ka jaunajā domes vadības sastāvā būšot iespējas veiksmīgāk un operatīvāk sadarboties ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, veikt konkrētus priekšdarbus stadiona Brīvības ielā, Ķekavā, izveidei, kā arī veicināt jaunu daudzdzīvokļu māju būvniecību.

Variks aģentūrai LETA teica, ka zaudēja amatu, jo nepiekrita bezierunu paklausībai domē. Viņš esot atbalstījis koalīciju un pildījis koleģiālās vienošanās, kuras nav pretrunā ar veselo saprātu.

Viņš teica, ka domstarpības bijušas par vairākiem attīstības projektiem, tostarp Žilko pieminētajiem. Variks uzskata, ka, visticamāk, uzdevis pārāk daudz neērtu jautājumu gan par piepūšamo sporta zāli, kurā bērni salst, gan par sporta zāles projekta izmaiņām, solījumu nepildīšanu saistībā ar Ķekavas apvedceļa būvniecību un citiem.

Satraukumu radot arī pašreizējās politiskās varas spiediens uz domes darbiniekiem. Vairākkārt esot mainījušies Sabiedrības informēšanas un mārketinga nodaļas darbinieki, ejot prom darbinieki no Attīstības un būvniecības pārvaldes. Kopumā esot ļoti liela kadru mainība, skaidroja bijušais vicemērs.

Variks norādīja, ka tagad turpinās darboties opozīcijā. Savukārt otra domē ievēlētā NA/VP saraksta pārstāve Kristīne Hāze aģentūrai LETA teica, ka turpinās pildīt vēlētājiem dotos solījumus, un viņas balsojumi domē būs atkarīgi no šī aspekta. Speciāli traucēt domes darbu viņa neplānojot.

Savu amatu 22.decembrī zaudēja arī LRA pārstāve Karina Putniņa, kura vadīja Attīstības komiteju. Viņas vietā komitejas vadītāja amatā ievēlēts Latvijas Zemnieku savienības deputāts Aigars Vītols.

Putniņa atzina, ka LRA saglabās savu mugurkaulu un darbosies opozīcijā, neatbalstot jauno koalīcijas veidojumu. Arī viņa atzina, ka nesaskaņas koalīcijā bijušas saistītas ar dažādu projektu virzību. Iespējams, tuvojoties vēlēšanām, jaunajai koalīcijai šādi būšot iespējams pieņemt kādus populistiskus lēmumus, ko pasniegt vēlētājiem, piebilda politiķe.

Pārmaiņas, visticamāk, skars arī Sociālo lietu komiteju, kuru vada deputāte no LRA Inese Jēkabsone. Iespējams, viņas vietā varētu stāties "Jaunās vienotības" pārstāve Ineta Lazda, kas īsi pirms Ziemassvētkiem pārgāja no Attīstības komitejas uz Sociālo lietu komiteju.

"Jaunajā vienotībā" gan atzina, ka nav bijušas sarunas par partijas atbalstu koalīcijai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu