534. reinkarnācija, pati Dievmāte, pats Dievs! Absurdais kults, kas tirgojās ar "brīnumlīdzekļiem"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Eimija Karlsone
Eimija Karlsone Foto: Ekrānuzņēmums no "Youtube" video

Reiz makdonalda darbiniece un trīs bērnu māte Eimija Karlsone kļuva par kulta līderi, paziņojot, ka viņa ir laidusi pasaulē cilvēci un ir Jēzus Kristus, Merilinas Monro un Žannas d’Arkas reinkarnācija. Nē, viņai nepalūdza doties aprunāties ar speciālistiem, gluži otrādi – viņa ap sevi spēja pulcināt visai prāvu sekotāju bariņu.

Trīs sēriju dokumentālajā seriālā “Mīlestība ir uzvarējusi: Dievmātes kults” (Love Has Won: The Cult of Mother God), kas skatāms LMT Viedtelevīzijā, atklāts Karlsones ekscentriskais dzīvesveids un tas, kā viņa spēja radīt tik absurdu, tomēr pārsteidzoši dzīvotspējīgu kultu.

VIDEO: SERIĀLA KACEKLIS

Seriāls sākas ar ar to, kā Kolorādo policija atrod mumificējušos līķi, kas guļ altārim līdzīgā lielizmēra gultā. Līķis ir ievīstīts guļammaisā un izdekorēts ar Ziemassvētku lampiņām. Līķa seja ir ārkārtīgi sakritusies, bet ap acu dobumiem ir dīvaini zilgani spīdumi. Drīz policijai izdodas noskaidrot, ka tās ir bijušās kulta “Mīlestība ir uzvarējusi” līderes Eimijas Karlsones mirstīgās atliekas. Autopsijas ziņojumā vēstīts, ka Karlsone mirusi 45 gadu vecumā no alkoholisma, anoreksijas un hroniskas kolodiālā sudraba patērēšanas.

Kulta dalībnieki Karlsoni pazina kā Dievmāti, un vairāki no viņiem pēc Karlsones līķa atrašanas tika nogādāti policijā aizdomās par līķa apgānīšanu. Tiesa, vēlāk visas apsūdzības tika atceltas.

Gadu pirms nāves Karlsone bija slavenā amerikāņu raidījuma “Dr. Phil Show” sērijas pamatā. Tajā tika atklāts, ka Karlsone saviem sekotājiem stāstījusi, ka spēj salabot cilvēku smadzenes un veikt garīgas ķirurģiskas operācijas. Raidījumā arī aprakstīts, kā Karlsone apgalvojusi, ka sasniegs piekto dimensiju, kā arī ir pārdzimusi jau 534 reizes. Viņa arī apgalvoja, ka bija Žanna d’Arka, Merilina Monro un Kleopatra.

Kulta sekotājiem arī bija jāveic neparastas darbības, piemēram, neapsēžoties jāstāv kājās ilgu laiku, kā arī ilgi jāpaliek nomodā. Tiesa, raidījumā daži kulta locekļi apgalvoja, ka liela daļa informācijas, kas par kultu izskanējusi sabiedrībā, nav patiesa. Viņi arī stāstīja, ka Karlsone pirms savas nāves ilgi slimojusi.

No makdonalda vadītājas līdz garīgajai līderei

Karlsone piedzima 1975. gada 30. novembrī un bija pilnīgi normāls bērns, kas uz pārējo bērnu fona īpaši neizcēlās. Viņas vecāki 1984. gadā izšķīrās, kas mazo Karlsoni pamatīgi traumēja. Nepalīdzēja arī ne visai labās attiecības ar pamāti.

Ap 20 gadu vecumu Karlsone jau bija paspējusi trīs reizes apprecēties un izšķirties, kā arī pasaulē laist trīs bērnus katru no sava tēva. Viņas aizraušanās ar visu, kas saistīts ar “New Age” filosofiju, sākās 2000. gadu sākumā, kad viņa sevi sāka dēvēt par Dievmāti, uzskatot, ka viņa ir pats Dievs.

Ap 2007. gadu Karlsone internetā iepazinās ar vīrieti, kurš sevi sauca par Amerītu Vaitīglu (Amerith WhiteEagle), kurš viņu pārliecināja par to, ka viņai piemīt pārdabiskas spējas. Visbeidzot viņa izvēlējās pamest savu darbu makdonaldā un savus trīs bērnus, un ar Vaitīglu pārcelties uz Kolorādo. Tur viņi nodibināja domubiedru grupējumu “Galaktiskā Gaismas Federācija”.

Beigu beigās Karlsone Vaitīglu pameta un sāka darboties viena pati, grupējumu pārdēvējot par “Mīlestība ir uzvarējusi”. Viņa uzskatīja, ka viņas misija ir glābt pasauli, raidījumā “Dr. Phil Show” stāstīja viņas māsa.

Kulta sekotājus vilināja harismātiskā Karlsone, kura sevi dēvēja par Māti vai Dievmāti, apgalvojot, ka viņai piemīt pārdabiskas dziednieces spējas. Viņa aktīvi izmantoja internetu, lai sociālajos medijos un blogos reklamētu savu kultu un aizdomīgus veselības produktus un uztura bagātinātājus. Beigu beigās video straumēšanas vietnē “YouTube” un sociālajā tīklā “Facebook” viņas ieraksti ieguva lielu popularitāti. Arī naudas viņai netrūka, jo cilvēki nežēloja naudu par viņas šaubīgajiem produktiem, no kuriem viens bija kolodiālais sudrabs. To viņa lietoja pati, turklāt autopsijā atklājās, ka tas ir viens no viņas nāves cēloņiem.

Alkohols, narkotikas un vardarbība

Daudzos kulta video Karlsone un viņas sekotāji stāsta pasaulei, cik viņi ir laimīgi. Tiesa, vēlāk vairāki sekotāji stāstīja, ka Karlsone pret viņiem izturējusies vardarbīgi un nereti seksuāli izmantojusi savus pakļāvīgos sekotājus. Viņa arī bieži bija alkohola vai narkotiku reibumā.

Viņas ģimenei nav ilūziju, un nevienam nav šaubu, ka Karlsones kults bija vistīrākā krāpšana. Tiesa, viņa pati to nekad neatzina.

Pēc Karlsones nāves viņas sekotāji stāstīja, ka viņu līdere ir nevis mirusi, bet gan pārcēlusies uz nākamo dimensiju. Kad Karlsones veselība ievērojami pasliktinājās un viņa pati izteica vēlmi saņemt medicīnisko palīdzību, viņas sekotāji to neļāva, baidoties, kas ar viņu notiks tā saucamajā trīsdimensionālajā pasaulē. Viņa pati bija radījusi melu tīklu, no kura nespēja tikt ārā, rakstīts izdevumā “Vanity Fair”.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu