2023. gada nozīmīgākie notikumi OCTA nozarē

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) apkopojis nozīmīgākos notikumus OCTA jomā 2023. gadā. "Šis gads OCTA nozarei ir bijis izaicinājumiem pilns. Gada pirmajā pusē turpinājām izjust sekas, kas saistītas ar inflācijas radīto cenu pieaugumu nozarēs, kas tieši ietekmē apdrošināšanas jomu. Tāpat šogad, līdzīgi kā 2022.gadā, turpinājās nozari regulējošās likumdošanas sakārtošana, kas varētu noslēgties jaunajā gadā ar virkni būtisku izmaiņu, kas skars gan LTAB kā biedrības darbību, gan satiksmes drošības jomu kopumā," stāsta LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

Lai sekmētu publisko stāvvietu izmēru palielināšanu, LTAB iniciēja parakstu vākšanu platformā "ManaBalss.lv". Rosinātā iniciatīva paredz nepieciešamību veikt izmaiņas normatīvajos aktos, lai pārskatītu Ministru kabineta noteikumus Nr. 240 un Latvijas standartu NR. LVS 190-7, kuri reglamentē stāvvietu izmērus, bet ir novecojuši un neatbilstoši mūsdienu situācijai. Iniciatīvas rezultātā 2023. gada sākumā tika savākti vairāk nekā 10000 iedzīvotāju paraksti, un februārī Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija lēma to virzīt tālāk, nododot izvērtēšanai Ministru kabinetā.

Lai stingrāk kontrolētu iespēju izsniegt OCTA polises transportlīdzekļiem ar neskaidru statusu attiecībā uz to piederību Latvijas Republikā, no šī gada 1.aprīļa tika veiktas izmaiņas OCTA informācijas sistēmā, un pie apdrošinātājiem vairs nav iespēju nopirkt OCTA transportlīdzekļu īpašniekiem, kas noņēmuši spēkratu no uzskaites atsavināšanai Latvijā vai izvešanai no tās, bet likumā noteikto dienu laikā nav to izdarījuši un nav atjaunojuši to uzskaitē.

Līdz ar Krievijas iniciētās karadarbības sākumu Ukrainā, Eiropas Ekonomiskās zonas Zaļās kartes (ZK) biroji vienojās par sadarbības pārtraukšanu ar Krievijas un Baltkrievijas ZK birojiem. Tika noteikts, ka sadarbības līgums ar Krievijas un Baltkrievijas ZK birojiem būs spēkā līdz 2023.gada 31.maijam. Attiecīgi no 1.jūnija Krievijā un Baltkrievijā reģistrētām automašīnām, kas vēlas ieceļot Eiropā, vairs nav izmantojama Krievijā vai Baltkrievijā izsniegta ZK, un apdrošināšana jāpērk pie Eiropas apdrošinātājiem, iebraucot jebkurā Eiropas Ekonomikas zonas valstī.

Šajā gadā uz Latvijas ceļiem tika uzstādīti pirmie vidējās ātruma kontroles radari, kas tiek finansēti no ceļu satiksmes negadījumu novēršanas un profilakses konta līdzekļiem, kurus veido apdrošinātāju veiktās iemaksas no OCTA polisēm. Patlaban valsts ceļu tīklā jau darbojas 16 vidējā ātruma kontroles posmi.

Apkopotā statistika rāda, ka no vairāk nekā 12 tūkstošiem līdz šim fiksēto pārkāpumu ceturtā daļa bijusi par neiegādātu OCTA. Lai gan neapdrošināto transportlīdzekļu skaits Latvijā salīdzinoši nav liels (~1%), LTAB dati liecina, ka viņu vidū katrs piektais autovadītājs ir "recidīvists" - kas ne tikai sistemātiski neiegādājas OCTA, brauc bez derīgas tehniskās apskates, bet nereti ir arī apreibinošu vielu iespaidā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu