Omega-3 taukskābju loma pēcdzemdību depresijas profilaksē

Piedāvā Apotheka
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Kļūšana par māmiņu, nenoliedzami ir unikāla pieredze, kas ievērojami maina ikkatras sievietes dzīvi. Taču aptuveni 10–15 % sieviešu prieku par jauno lomu aptumšo stāvoklis, kas pazīstams kā pēcdzemdību depresija. Lai arī nav skaidri zināms, kāpēc šis stāvoklis ir tik izplatīts, tomēr ir iespējams izšķirt vairākus bioloģiskus, fizioloģiskus un sociālus faktorus, kas to var ietekmēt. Kā atpazīt pēcdzemdību depresiju, kādi faktori to veicina un kā var palīdzēt Omega-3 taukskābes, skaidro aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Ilona Sinkeviča.

Par pēcdzemdību depresiju dēvē garastāvokļa traucējumus, kas pēc dzemdībām skar aptuveni 10–15 % sieviešu, un var izpausies kā vieglākā, tā arī smagākā formā. Depresija var sākties jebkurā laikā pirmajā gadā pēc dzemdībām, un tās cēloņi joprojām nav skaidri zināmi. Tomēr ir vairāki faktori, kas, savstarpēji mijiedarbojoties, var veicināt pēcdzemdību depresijas attīstību.

  • Bioloģiskie un fizioloģiskie faktori: hormonālās izmaiņas, psihiskās saslimšanas;
  • Psiholoģiskie faktori: zems pašvērtējums, perfekcionisms, psihoemocionālās traumas;
  • Sociālie faktori: atbalsta trūkums, konflikti, izolētība.

„Biežāk sastopamās pēcdzemdību depresijas pazīmes ir vilšanās sajūta, apātija, pēkšņa uzvedības maiņa, aizkaitinātība, raudulība, nepamatota nedrošība, nogurums un bezmiegs, koncentrēšanās spēju zudums, slikta apetīte un panikas lēkmes. Tāpat sievietei var biežāk veidoties konflikti ar apkārtējiem, var parādīties nevēlēšanās kontaktēties ar citiem cilvēkiem un draugiem, kā arī nespēja izveidot kontaktu ar savu mazuli, vienlaikus izjūtot par to lielu vainas sajūtu. Piedzīvojot pirmās pēcdzemdību depresijas pazīmes, ir svarīgi runāt par to ar saviem tuvajiem, obligāti jāmeklē palīdzība pie ģimenes ārsta, sociālajā dienestā vai kādā no organizācijām, kas sniedz atbalstu jaunajām māmiņām,” uzsver farmaceite.

Omega-3 taukskābes – neaizstājams palīgs grūtniecības laikā

Lai gan pēcdzemdību depresijas cēlonis var būt virkne dažādu faktoru, vairāki starptautiski veikti pētījumi apstiprinājuši, ka viens no tās iemesliem tāpat var būt arī Omega-3 taukskābju trūkums organismā. Grūtniecības laikā organismā atrodamās Omega-3 jeb EPS un DHS taukskābes caur placentu transportējas uz augli, tādējādi, savukārt, radot šo taukskābju deficītu mātes organismā. Pētījumos ir novērota tieša sakarība starp Omega-3 indeksa rādītājiem (atspoguļo EPS un DHS daudzumu eritrocītos)1 un pēcdzemdību depresiju. Ir pierādīts, ka augstāks Omega-3 indekss grūtniecības laikā samazina pēcdzemdību depresijas risku. Grūtniecības laikā Omega-3 indeksam jābūt 8–11 %, bet paaugstināti depresijas simptomu riski tiek novēroti, Omega-3 indeksam pazeminoties līdz 5 % un zemāk.1 Šī iemesla dēļ grūtniecības laikā ir būtiski uzņemt Omega-3 taukskābes pietiekamā daudzumā, lai tās pietiktu gan grūtniecei, gan veicinātu normālu gaidāmā mazuļa attīstību.

Pētījumos tāpat pierādīts, ka zems Omega-3 indekss saistāms ar dažādām komplikācijām grūtniecības laikā, novērotas priekšlaicīgas dzemdības, mazs jaundzimušā svars, redzes un smadzeņu darbības traucējumi, lēnāka kognitīvā attīstība agrīnā bērna dzīves posmā, kā arī jaunajām māmiņām – augstāks pēcdzemdību depresijas risks.1,2,3,4

Omega-3 taukskābes ir iespējams uzņemt, iekļaujot uzturā treknas zivis, piemēram, lasi un foreles, kā arī dažādas sēklas un riekstus. Šobrīd ir iespēja arī izvēlēties kvalitatīvus uztura bagātinātājus, kas satur Omega-3 taukskābes gan šķidrās zivju eļļas veidā, gan kapsulās. Möller′s piedāvā augstas kvalitātes zivju eļļu no Norvēģijas, kas ir piemērota tostarp arī sievietēm grūtniecības un zīdīšanas laikā. Möller′s Extra satur augstas koncetrācijas Omega-3 taukskābes DHS un EPS bez citiem pievienotajiem vitamīniem, kas palīdz uzturēt optimālu taukskābju daudzumu organismā.

Esot līdzās un atbalstot sievietes grūtniecības maratonu, Möller′s ir sagatavojis Mātes pasi, ar kuras palīdzību izglīto sievietes par pēcdzemdību depresiju, Omega-3 taukskābju nozīmi tās novēršanā un mazuļa normālas attīstības veicināšanā, kā arī dalās ar sievietes labsajūtas ieteikumiem, ko sagatavojusi vairāku grāmatu autore un raidījumu vadītāja Gundega Roze.

Uztura bagātinātājs.

UZTURA BAGĀTINĀTAJS NEAIZSTĀJ PILNVĒRTĪGU UN SABALANSĒTU UZTURU!

1Maria Wik Markhus , Siv Skotheim,et al. Low Omega-3 Index in Pregnancy Is a Possible Biological Risk Factor for Postpartum Depression. Published: July 3, 2013

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23844041/

2Beth Levant. N-3 (Omega-3) Fatty Acids in Postpartum Depression: Implications for Prevention and Treatment. Depress Res Treat. 2011; 2011: 467349.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2989696/

3Mei-Chi Hsu , Chia-Yi Tung ,et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation in prevention and treatment of maternal depression: Putative mechanism and recommendation. Review J Affect Disord. . 2018 Oct 1;238:47-61.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29860183/

4Jaclyn M Coletta, MD, Stacey J Bell, et al. Omega-3 Fatty Acids and Pregnancy. Rev Obstet Gynecol. 2010 Fall; 3(4): 163–171.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21364848/

CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu